JohnnyCage

Problémákkal küszködik új chipgyárában az IBM

Az IBM 3 milliárd dolláros beruházással megépített chipgyára ahelyett, hogy ontaná magából a legfeljettebb technológiával készülő chipeket, egyelőre komoly fejfájást okoz a társaság számára.

Az elemzők szerint az IBM példája is mutatja, hogy milyen veszélyekkel járhat egy - egy új, fejlett gyártástechnológiát alkalmazó chipgyártó üzem megépítése. Az IBM szerdán bejelentette, hogy súlyos problémákkal küszködő East Fishkill-i (New York) chipgyára okolható a társaság mikrochip divíziójának 2003-as veszteségéért.

Az IBM-mel ellenben a chipóriás Intel zökkenőmentesen halad legújabb gyártási eljárásainak bevezetésével. A szakértők szerint azonban a két társaság helyzetét nem lehet összehasonlítani, mivel az Intel gyakorlatilag egyfajta chipet gyárt új gyártósorain, az IBM pedig a legkülönfélébb megoldásokat kell, hogy leszállítsa megrendelőinek.

"Az IBM gyáraiban számos cég megrendelésére készülnek különféle specializált chipek, amely súlyos hatékonysági problémákat vet fel. Az Intel ezzel szemben gyakorlatilag egyfajta chipeket gyárt fejlett gyáraiban" - véli Chris Danely, a J.P. Morgan elemzője. "Elsőre mindig sokkal nehezebb valamit megcsinálni, legyen az akár egy félvezető gyártása, akár egy sütemény elkészítése" - tette hozzá Danely.

"Az East Fishkill-i gyár helyzete több szakértő szerint is azt jelzi, hogy az IBM-nek célszerű lenne elgondolkoznia a külső cégek számára történő chipgyártás esetleges leállításán" - mondta Toni Sacconaghi, a Sanford C. Bernstein elemzője.

Az IBM éppen akkor jelentette be chipgyártással foglalkozó divíziójának 5 milliárd dolláros kibővítését, amikor az iparág 2000 második felében elkezdett visszaesni. Az üzletág azóta jelentős veszteséget okoz az IBM-nek, amelyet a társaság néhány régebbi gyár bezárásával próbált meg enyhíteni a közelmúltban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!