JohnnyCage

Az NV35 lehet az nVidia első megrendelése az IBM-nek

A jelenlegi csúcsmodellnek számító GeForce FX 5800 sorozat módosított, továbbfejlesztett kiadása, az NV35 lehet az első olyan nVidia grafikus processzor, amelyet a tajvani TSMC helyett az IBM gyárt majd.

A grafikus processzorokat, valamint alaplapi chipkészleteket gyártó nVidia szerdán jelentette be, hogy partnerkapcsolatra lépett az IBM Microelectronics-szal, amelynek keretében a jövőben az IBM fogja gyártani a társaság grafikus chipjeinek egy részét.

A lépést egyes hírforrások már hónapokkal korábban előre jelezték, amikor a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) új, 130 nm-es gyártási eljárásának sorozatos késése miatt az nVidia jelentős hátrányba került a rivális ATI Technologies-zel szemben. Az ATI, bár szintén a TSMC-vel gyártatja le chipjeit, a kiforrottabb 150 nm-es eljárásra épített, így lépéselőnybe került az nVidia-val szemben, amely ki szerette volna használni a 130 nm-es csíkszélesség előnyeit, a késés viszont hátráltatta új chipjének bevezetését.

Az IBM a jövőben elsősorban az nVidia csúcskategóriás grafikus processzorait fogja gyártani, amelyhez a társaságnál minden technológiai feltétel adott. A TSMC a kisebb teljesítményű, ugyanakkor nagyobb darabszámban rendelt GeForce FX 5600 (NV31) és FX 5200 (NV34) megoldásokért lesz felelős. Jelenleg mind a hat GeForce FX chipet a TSMC gyártja az nVidia számára. Az FX 5600 és FX 5800 modellek 130 nm-es, az FX 5200-as chipek pedig 150 nm-es csíkszélességű technológiát alkalmazó gyártósorokon készülnek 200 mm-es (8 hüvelyk) szilíciumostyákból.

Az új NV35-ös GPU a videókártya gyártók szerint jóval nagyobb teljesítményt fog nyújtani, mint a jelenlegi NV30-as változat. A chip, amelyet az nVidia az ATI-féle Radeon 9800 (R350) versenytársának szán, a társaság reményei szerint májusban jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #7
    Végülis az önkritika jó dolog... de hogy magaddal társalogj, ráaádásul irásban egy fórumon...
  • Borg #1
    Ezt a kört is már 2x lefutottuk a fórumban, mire idekerül a hir...