JohnnyCage

Az ATI a TSMC mellett áll

Bár az nVidia azon terve, hogy grafikus chipjeinek egy részét az IBM-től rendelje meg, komoly bevételkiesést okozhat a TSMC-nek, a tajvani cég legnagyobb partnerei közül az ATI Technologies, és az Altera kitart a társaság mellett.

K.Y. Ho, a kanadai ATI Technologies elnök-vezérigazgatója a jövő héten Tajvanba utazik, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), illetve a United Microelectronics Corp. (UMC) vezetőivel folytasson megbeszéléseket. Az ATI grafikus processzorait jelenleg a TSMC, illetve a UMC gyártja.

Ho kedden fogja bemutatni a társaság új grafikus processzorait, az R350, RV350, RV280, és Mobility Radeon 9600 chipeket, valamint a Mobility Radeon 7000 IGP integrált grafikus alaplapi chipkészletet. Az ATI összes 130 nm-es chipje, valamint a 150 nm-es megoldások döntő többsége a TSMC gyáraiban készül. A 150 nm-es csíkszélességű technológiára épülő RV280-as processzorok egy részét azonban a UMC fogja készíteni.

A programozható logikai eszközöket (PLD - Programmable Logic Device) gyártó Altera, amely szintén a TSMC legnagyobb megrendelői közé tartozik, továbbra is minden chipjét a tajvani szerződéses gyártóval tervezi készíttetni.

Az nVidia és az IBM szerdán jelentette be, hogy a GPU gyártó a jövőben grafikus processzorainak egy részét, elsősorban a kisebb darabszámú, ugyanakkor fejlettebb gyártástechnológiát igénylő csúcskategóriás változatokat az IBM Microelectronics-tól fogja megrendelni. A döntés hátterében a TSMC 130 nm-es gyártástechnológiájának sorozatos csúszásai állnak, amely a társaság számos partnerét, így az nVidiát és a Transmetát is nehéz helyzetbe hozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #3
    Már megint mit ittál?