Spencer

Az Intel már kevesebb 533 MHz-es rendszerbuszú Pentium 4-et szállít

Különböző források jelentése szerint a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel oly módon kívánja egyre szélesebb körben elterjeszteni legújabb, immár 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Pentium 4-es processzorait, hogy szépen lassan egyre kevesebb régebbi, még csak 533 MHz-es rendszerbuszú Pentium 4-es chipet hoz forgalomba.

A disztibútor cégek állítólagosan panaszukat fejezték ki az Intel felé, ugyanis a chipgyártó az 533 MHz-es rendszerbuszú processzorokkal kapcsolatos rendeléseknek mostanság csak mintegy 30-40 százalékát teljesíti. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az Intel éppen akkor fogja vissza szándékosan az 533 MHz-es QPB-vel (Quad Pumped Bus) rendelkező processzorait, amikor a piacon minden korábbinál nagyobb igény mutatkozik az ezen rendszerbusszal rendelkező processzorok és alaplapok iránt. Ezen termékek jelenlegi fokozott népszerűsége elsősorban azzal magyarázható, hogy az 533 MHz-es rendszerbusz technológia a 800 MHz-es utód megjelenését követően mára olyan kedvező árúvá vált, hogy lényegében bárki által elérhető. Az Intel azonban előrébb szeretne lépni, éppen ezért máris gőzerővel beindította a 800 MHz-es QPB úthengert. A chipgyártó munkatársai egyébként nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A legfrissebb piackutatási adatokból kiderül, hogy az élvonalbeli alaplapgyártó cégek által piacra dobott termékeknek jelenleg csak mintegy 30 százaléka támogatja a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú újabb Pentium 4 processzorokat, még pedig az i865-ös, vagy az i875-ös chipkészletek révén, e közben az i845-ös alapokon nyugvó, 533 MHz-es QPB-jű processzorokat támogató alaplapok részaránya 70 százalékos.

Tudni lehet, hogy az Intel augusztus 11-én két olyan új alaplapi chipkészletet fog bejelenteni, mely kompatibilis az emelt rendszerbusz frekvenciával. A 848P, illetve 865GV típusjelzésű újdonságokat a gyártó a jelenlegi i865-ös chipsetek alá kívánja pozícionálni a piacon. Végül pedig említésre méltó, hogy a következő jelentősebb Intel processzor árcsökkentésre októberben fog sor kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punker #7
    nem rég találtam meg a c64 kazettás meghajtóját kell valakinek?
  • Cat #3
    a marketing az igényteremtés művészete - rengeteg pénzt költenek arra, hogy megmagyarázzák miért van neked bizonyos dologra szükséged, továbbá, ha uj felhasználóként nem is tudsz gyengébb, olcsóbb dolgot venni, nagyobb mértékben növeled az Ő profitjukat
    jól csinálják, részvényesként elégedett lennék
  • Benedekco #1
    és ebben mi a hír?? az intel mindíg így oldotta meg a dolgait!