JohnnyCage

Jelentős megtakarítás érhető el Linuxszal

A Merrill Lynch most kiadott jelentése szerint a Linux alapú vállalati számítógépes rendszerek dollármilliós nagyságrendű megtakarítást tesznek lehetővé a társaságok számára.

Mint Mark Snodgrass, a Merrill Lynch Global Technology & Services csoportjának elnökhelyettese az Enterprise Linux Forum konferencián elmondta, hogy a társaság kutatási eredménye szerint a vállalati számítógépes rendszerek Linux alapú megoldásokra való átszervezése drámai mértékű költségcsökkenést eredményezhet.

Bár a Windows megoldások licenszdíjai megdrágítják rendszerek kiépítését, a magas költségek oka valójában a Windows infrastruktúra menedzselésében keresendő. "Az emberek azok, akik a legtöbbe kerülnek" - mondta Snodgrass.

A Merrill Lynch egy olyan informatikai infrastruktúrát igyekszik kiépíteni a társaságon belül, amelyben a Linux alkalmazások döntő többsége nem a felhasználók fizikai gépein fut, hanem nagyteljesítményű háttérszervereken. Ez a módszer jelentősen leegyszerűsíti a menedzselést, valamint az új rendszerek üzembe helyezését.

"Nem a Linuxot akarjuk népszerűsíteni" - mondta Snodgrass. "A célunk a fenntartási költségek csökkentése."

Snodgrass szerint a virtuális Linux szerverek alkalmazásával drámai költségcsökkenés érhető el a cégeknél. Windows rendszer alkalmazása a vezető szerint 600 ezer dolláros többletköltséget jelentene a hardver oldalon, a menedzselés költsége pedig az ötszörösére növekedne.

"Tudjuk, hogy a Linux sem jó mindenre. Ennek ellenére nem sok olyan alkalmazás van, ami többet kíván a Linux tudásánál" - tette hozzá a vezető. Snodgrass részlege Microsoft Exchange szervereket kíván Linux alapú megoldásokkal helyettesíteni, amely a társaság szerint 70-80 százalékos költségcsökkenést eredményezne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #75
    Igazad van. Mindegy. A világ nem változik, csak jó egy kicsit dühöngeni néha :)
  • Csabi #74
    Nyilvan a windows labilissagarol a legendak tobbek kozott a (sokszor gyenge minosegu) pc hardvernek koszonheto illetve a multbol taplalkozik, amikor meg tenyleg szar volt a windows.

    Namarmost a pc-rol annyit, hogy ezt ok foztek maguknak, ugyhogy most egyek meg.
    A usernek hiaba mondod, hogy a dell xyz serveren milyen stabil a win2000, nem fogja elhinni, ha o otthon nem ezt tapasztalja. Es ha valaki mast olvas, mint amit tapasztal, akkor felboszul, es beirkal a forumba mint ahogy teged is zavar, amikor a sajat tapasztalatoddal ellentetes dolgokat irnak be a userek a forumban (windows fikazas) es te is beirkalsz.

    A mult kiserteseit pedig a marketingeseknek mar reg meg kellett volna oldaniuk, erre van kesz recept, es anyagi eroforrasokban sincs hiany.
  • Pheel #73
    "pedig az ms is ugyanugy megkapja szerintem itt is es mashol is a publicitast meg az ingyenreklamot"

    Egyetértek. Csak nézd meg hozzá a fórumot is! Arrafelé mindenki anyázik agyba-főbe ész nélkül. A Linuxos híreknél meg minden inkompetens hülye is(tisztelet a ritka kivételnek) odaírja, hogy ezaz, dejó, pedig még nem is látott Linuxot közelről.
  • Csabi #72
    "Azért ha egy hardvert bejelentenek, akkor azt idővel meg is lehet venni, tehát van nyoma és volt értelme beszélni róla."

    Altalaban minden heten lehet olvasni valami technologiai attoresrol az intel vagy amd-tol (konkretumok nelkul), amirol aztan szepen nem esik tobbet szo, vagy kijon az uj proci (vagy akarmi), es pontosan azt a par szazalek plusz teljesitmenyt hozza, amit mar egy evvel elotte lehetett sejteni, szupertechnologia ide, vagy oda.
    Nem hiszem, hogy kulonosebben hirerteke lenne az olyan cikkeknek, amik arrol irnanak, hogy a kilencvenvalahany szazalekos piaci reszesedesu windowst milyen cegek kezdtek hasznalni. Az erdekesebb dolgoknal (pocketpc, smartphone, tabletpc, spot ora, internetes wc :), billi vizioi, ballmer vizioi ) pedig az ms is ugyanugy megkapja szerintem itt is es mashol is a publicitast meg az ingyenreklamot.

  • Pheel #70
    Azért ha egy hardvert bejelentenek, akkor azt idővel meg is lehet venni, tehát van nyoma és volt értelme beszélni róla. Van alapja. A MS-os hírek pedig nem arról beszélnek, hogy mennyivel olcsóbbak, mint a Linux, hanem arról, hogy például kijött egy SP, vagy éppen hiba van, amire figyelni kellene. Nem szoktam minden Linuxos hírhez odaírni, hogy értelmetlen. Láttam már olyat is, amiben volt is írva információ, nem csak dumáltak a semmiről.

    Nem akarom igazolni a döntésem. Igazolja azt az élet elégszer. Tudásomat meg minek féltsem? Nyitott vagyok bármire, ami jobb, mint amit most ismerek. Persze ezt megítélni főként az én dolgom.
  • Csabi #69
    "Végülis nem tőled, csak azt próbáltam szemléltetni, hogy kissé marhára "Már megint terjed a Linux" hír ez is"

    Ez igy van az intel, amd, ms hireknel is. Ott is hangoztatnod kellene ezt a velemenyedet. Nem csak arrol van szo, hogy sajat dontesedet akarod igazolni vagy felted az ms tudasodat?

    "de alapvetően semmi nem változik"

    Hat ezt nem tudom, de ha birtokaban vagy megbizhato statisztikaknak, akkor szivesen raneznek.

    Olvashato volt mostanaban, hogy Ballmer komoly ellenfelnek tekinti a linuxot. Ennek ket oka lehet: megprobalja mestersegesen azt a latszatot kelteni, mintha lenne versenytarsa, ami a birosag elott jol jon, vagy az is lehet, hogy komolyan gondolja. Mindenki dontse el maga.
  • Pheel #68
    Hehe :D Végülis nem tőled, csak azt próbáltam szemléltetni, hogy kissé marhára "Már megint terjed a Linux" hír ez is, amiben ingyen reklámot nyújtunk, de alapvetően semmi nem változik.
  • b #67
    nézdd az, hogy neked mit oktatnak az óviban az irreleváns. sajnos az ssadm, a summit, stb rendszereket a nyugati világ bérezéséhez igazítják. igaz már a bérezésben is kezdjük utól érni a fejletteb világot.

    majd ha kikerülsz az iskolából nagyot fogsz csodálkozni milyen sokban is különbözik a valóság attól, amit számonkértek rajtad x évig. vagy csak akkor fogsz rádöbbeni ha madj megkapod az első fizetési csekked és elkezded leszúrkolni billgecinek a windózod árát!
  • Csabi #66
    Pheel: most ezt tolem kerdezed? Nekem semmmi kozom a cikkhez, de a cikk irojanak irhatsz emailt. :)
  • Csabi #64
    Go: "Na ez már csak maszatolás... Eléggé világos, hogy ha költségcsökkentésről és linuxról van szó, akkor nem kereskedelmi unix x-et fognak venni,"

    Te is nagyon jol tudod, hogy attol, hogy valami fizetos a tco lehet megis olcsobb. Ilyen projecteknel meg talan meg sosem hallottam, hogy valaki ne egy commercial disztributortol venne a szoftvereket supportal.


    Pheel: "Másszóval megint egy hír, amiben nincsennek konkrétumok, de legalább megint a Linuxról szól"

    Technikai konkretumok nincsenek benne. Nem hiszem, hogy a supergamezre kulonosebben fontos beleirni a cikkbe, hogy milyen technologiakkal valositottak meg, milyen protokollokkal stb.