JohnnyCage

Az Egyesült Államok nem elégedett a Microsoft licencfeltételeivel

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium egyelőre nem elégedett azokkal a feltételekkel, amiket a Microsoft azon szoftvercégeknek szab, amelyek betekintést kívánnak nyerni a Windows belső moduljaiba.

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (U.S. Department of Justice) aggodalmát fejezte ki a Microsoft licenc-stratégiájával szemben, amely pedig a korábban kötött peren kívüli megállapodás egyik fontos pontja. A szoftveróriás egyelőre ugyanis túlzottan magas árat szab a Windows moduljaiba betekintést kérő szoftverfejlesztők számára, amely aláássa az egész lehetőség értelmét.

A licencfeltételek elsősorban azon cégek számára lehetnek fontosak, amelyek a versenyképes szerverszoftver készítése érdekében bele kell, hogy lássanak a Windows operációs rendszerek egyes részeibe.

A változatlanul fennálló problémákról szóló jelentést az igazságügyi minisztérium az ügyet vezető Colleen Kollar-Kotelly bírónőnek küldte, hogy a bírónő folyamatosan figyelemmel tudja kísérni a fejleményeket. A Microsoft a minisztériummal kötött peren kívüli megállapodásában vállalta, hogy "elfogadható, és egységes" áron teszi elérhetővé a Windows egyes moduljainak forráskódját azon cégek számára, amelyek szerverszoftverük fejlesztéséhez igénylik a betekintést az operációs rendszer működésébe.

A szoftveróriás riválisai szerint a jelenlegi feltételek azonban mindennek nevezhetők, csak éppen elfogadhatónak nem. A Microsoft áprilisban a minisztérium nyomására vállalta, hogy módosít a felételeken, hogy a szoftverfejlesztők olcsóbban betekintést nyerhessenek a modulokba. Mint Jim Desler, a Microsoft szóvivője közölte, a társaság eleget tett az elvállalt kötelezettségeinek, de nyitott mindenféle további visszajelzés iránt mind a kormány, mint az ipar részéről.

Az igazságügyi minisztérium jelentésében szereplő 18 jelentősebb probléma többsége a forráskód licencelésének feltételeihez kapcsolódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #16
    tehat mégegyszer: a licensz is tökéletesen megfelel a magyar helyesírás szabályainak!!
  • b #10
    fú, ez olyan orbáni demagóg beszólás volt. bocsi. :)
  • b #9
    hogy a picsába ne? amíg nem a müncheni városvezetés kormányoz, addig a te meg az én adóforintjaimból fizetik az állami windózokat! és a windózok árát inkább az éhező hülye magyar kölköknek adnám.
  • Pheel #3
    Engem speciel érdekel :-P
  • droland #2
    Miből gondoltad azt, hogy megengedheted magadnak hogy más nevében nyilatkozzál függetlenül attól, hogy én vagy más mit is gondol valójában? Nem érzed, hogy a hozzászólásod úgy lett volna korrekt, hogy a "minket" helyett "engem" szót használsz?

    ennyi...