Spencer

Három hónapon belül itt vannak az alacsony fogyasztású Itanium 2 chipek

Az Intel vezetői arról számoltak be, hogy a chipgyártó hamarosan piacra fogja dobni azokat a jelenleg Deerfield fejlesztési kódnevet viselő újgenerációs Itanium 2 processzorait, melyek elsősorban rendkívül alacsony fogyasztásukról ismerszenek meg.

Az Intel munkatársai elmondták, hogy amennyiben minden jól megy, az első alacsony feszültségigényű Itanium 2 processzorok három hónapon belül meg fognak jelenni a kereskedelmi forgalomban.

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel képviselői minderről azt követően nyilatkoztak, hogy hivatalosan bejelentették a cég legújabb Itanium 2 processzorait, a korábban Madison kódnevet viselt chipeket. A Madison magos Itanium 2 processzorok első körben három különböző változatban vásárolhatóak meg: a csúcsmodell esetében 1,5 GHz-es működési frekvenciáról és nem kevesebb mint 6 MB harmadszintű gyorsítótárról beszélhetünk, a középkategóriában az 1,4 GHz-es frekvenciájú, 4 MB L3 cache-sel szerelt modell versenyez, a legolcsóbb változat pedig 1,3 GHz-es frekvenciával és 3 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik.

A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az újgenerációs Itanium 2 processzorok a Xeon MP chipeknél 25-30, a korábbi Itanium chipeknél pedig mintegy 30-50 százalékkal nagyobb teljesítményre képesek. Említésre méltó, hogy a Madison az első 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Itanium 2 processzor, ugyanis elődje, a McKinley még 0,18 mikronos csíkszélességgel rendelkezett. A Madison magos chipekkel párhuzamosan debütáltak egyébként a legújabb, 2 GHz-es, 2,5 GHz-es, valamint 2,8 GHz-es Xeon processzorok is.

Az alacsony feszültségigényű vadonatúj Itanium 2 processzorok az említett információk szerint tehát hónapokon belül meg fognak jelenni a piacon, és elsősorban a munkaállomások, valamint a rack alapú szerver számítógépek szegmensében fogják felvenni a harcot a konkurencia ellen. A tavaszi IDF-en (Intel Developer Forum) tartott előadások szerint a Deerfield magos, 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező új Itanium 2 chipek a kezdetekben 1 GHz-es frekvencián fognak működni, valamint 1,5 MB méretű harmadszintű gyorsítótárral lesznek ellátva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #11
    SPEC tesztekben viszont sokkal jobban számít a kézi optimalizálás, mint a processzor. Szóval valós tesztek alapján egyáltalán nem jön ki a különbség.

    Egyébként mivel nem tudom honnan veszed %-kaidat, mert hiteles eredmények még nincsenek is.

    Amúgy nézzük csak meg a SPECint2000 Peak teszteket:

    Pentium4/3GHz - 1200
    Power4+/1,7GHz - 1113
    Itanium2/1GHz - 719

    Ez alapján kizárt, hogy a 1,5GHz-es az élre ugrik illetve a +25-35%, akár órajelrelatívan.
  • Reggel #7
    A szomorú igazság az, hogy a P4 nem állna helyt az Itanium2-vel szemben mégpedig azon egyszerű okból kifolyólag, hogy másra tervezték mindkét processzort.Az Itanium2-öt elsősorban kiszolgálókban alkalmazzák és oda kell a 6MB L3.A P4 ezzel szemben tartalmazz 512kb L2.És ez az ami alkalmatlanná teszi arra, hogy nagyobb kiszolgálókban használják.Az Itanium2 a 1,5GHz freki ellenére is több ügyfelet tud kiszoálgáni akár mint a P4.
  • Power #6
    "Volt valaha valami fogalmad arrol, hogy ez a qrva itanium2 frekialapu osszehasonlitasban meg a power4+ -ot is kb 25-35%-kal lenyomkodta?"

    Azért ebben nem lennék olyan biztos.
    http://www.tpc.org/tpcc/results/tpcc_perf_results.asp?resulttype=noncluster

    Itt egy 32 procis Power4+(1,7GHz) lenyom egy egy 64 procis I2(1,5GHz)-t.
    Szóval azért csak óvatosan.
    Van olyan ahol az egyik jobb és van amiben a másik.
  • Power #5
    "De az orajeltol fuggetlenul is biztosra veszem hogy a leggyorsabb p4 processzor barmelyik alkalmazasban megverne az itaniumot,de legrosszabb esetben is egyenloen teljesitene."

    A SPECfp tesztek nem ezt mutatják, mintahogy a TPC tesztekben sem a P4 hasít. Ha word-öt akarsz futatni, akkor nyugottan használj P4-et, de egy csomó alkalmazásban jobb a P4. Ráadásul egy servernél a cache mérete sokkal jobban számít. Amúgy ilyen alapon a Xeon-ok is feleslegesek, mivel jóval drágábbak, mint a sima P4.

    "Persze realisan csak ugy lehetne osszemerni ha elobb a p4-re optimalizalnak azt a 64 bites kornyeztet ahol az itaniumot hasznaljak"

    Ezt gondold át mégegyszer.
  • Cat #3
    tudod, a megahertz nem minden... ha ezt most az athlonxp <-> p4 órajelben egymástól ilyen szintű elválásánál nem látod akkor te valoszinuleg sulyos szemkárosodásban szenvedsz
    a hozzád hasonlóak miatt kellett az amdnek bevezetnie a performance ratingot :I