JohnnyCage

Új taggal bővül a Pentium 4 vonal

A chipóriás Intel várhatóan hétfőn adja ki a Pentium 4 processzor legújabb, és egyben leggyorsabb változatát, a 3,2 GHz-es modellt, amely az új 800 MHz-es rendszerbuszra épül.

A 3,2 GHz-es Pentium 4 processzor kiadásával az Intel bebiztosítja vezető pozícióját az asztali chipek szegmensében legfőbb riválisa, az Advanced Micro Devices-zal (AMD) szemben. A hétfőn megjelenő processzor nagykereskedelmi darabára kezdetben a hírek szerint 637 dollár lesz, amely jóval több, mint a mostanáig csúcsmodellnek számító 3 GHz-es változat 437 dolláros ára.

Az új chip az Intel 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiájával készül, 512 KBájt másodszintű (L2) cache memóriát tartalmaz, és az új 800 MHz-es (200 MHz QDR) rendszerbuszt alkalmazza. A Pentium 4 csúcsmodellje várhatóan meglehetősen sokáig, a következő generációs Prescott változatok októberi debütálásáig tartani fogja árát.

Egyes hírek szerint október 26-án a chip ára 34,5 százalékos csökkenéssel 417 dollárra fog zuhanni, és a többi 800 MHz-es rendszerbuszra épülő Pentium 4 változat ára is jelentősen mérséklődik. A 3,0 GHz-es (800 MHz FSB) modell ettől az időponttól kezdve 278 dollár lesz, a 2,8 GHz-es, szintén 800 MHz-es rendszerbuszt használó chip pedig 218 dolláros áron lesz megszerezhető. Az új rendszerbuszra épülő, 2,6 és 2,4 GHz-es Pentium 4 chipek egységesen 178 dollárba fognak kerülni.

A novemberre várható Prescott Pentium 4-es processzorok 3,2, illetve 3,4 GHz-es órajellel fognak debütálni. Az újgenerációs chipek már 90 nm-es csíkszélességű technológiára épülnek, megnövelt első- és másodszintű cache-t tartalmaznak, valamint javított HyperThreading funkciót, és 13 új utasítást kapnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Benedekco #6
    naazért +javólt még1x bejelentkeztem és rájött hogy nemis az vagyok aki! :)
  • liogreen #5
    ki az a liogreen?? bazmeg én BENEDEK CO. vagyok nem liogreen! ez a supergamez napról napra 1-re szarabb!!!
    ez baromi érdekes!
    kiaza liogreen
  • liogreen #4
    leveszem a hűtőt és világít majd mint a 120-as villany körte :)