Franczy

Az FBI trójai falova

Számítógépes biztonsági szakértők szerint az amerikai hatóságok, illetve az FBI által a közelmúltban kifejlesztett, a megfigyelés alatt álló személyek számítógépén telepítendő, úgymond távirányítható, kémkedésre alkalmas szoftverek egyáltalán nem számítanak újdonságnak, ugyanis a sokak által egyszerűen csak számítógépes bűnözőknek tartott hackerek és crackerek körében az ilyen szoftverek már évek óta használatosak. Magyarul nem az FBI találta fel a spanyolviaszt.


A dolog akkor került nyilvánosságra, amikor az egyik amerikai hírtelevízió híradásában megemlítette, hogy az FBI munkatársai egy olyan számítógépes "víruson" dolgoztak, illetve dolgoznak még mindig, mellyel könnyedén megfertőzhető a megfigyelni kívánt személyek számítógépe. A FBI által fejlesztett szoftver az elmondások szerint többféle megfigyelési munkára alkalmas, így többek között képes arra, hogy folyamatosan figyelje és naplózza a felhasználó által leütött billentyűket. Később aztán kiderült, hogy esetünkben nem számítógépes vírusról, hanem sokkal inkább trójai falóról van szó, mely természetesen a célszemélyek tudta és beleegyezése nélkül gyűjt adatokat az amerikai hatóságoknak.

"Az FBI által használt technológiák alapján kijelenthetjük, hogy leginkább egy a trójai falóhoz hasonló működéssel rendelkező megfigyelő szoftverről van szó. A jelek szerint az FBI mindent megtesz annak érdekében, hogy haladva a korral, immár az elektronikus rendszerekben is végezhessen különböző megfigyelési tevékenységeket" - nyilatkozta Vincent Gullotto, a Network Associates cég antivírus részlegének az igazgatója.

Fred Cohen, a New Haven Egyetem számítógépes biztonsági megoldásokkal foglalkozó szakértője szerint az FBI által "Magic Lantern"-nek, azaz diavetítőgépnek nevezett új digitális megfigyelési technológia lényegében nem is újdonság, hiszen a számítástechnika alvilágában már évek óta használnak hasonló elveken működő megoldásokat. Cohen szerint az azonban mindenképpen dícséretes az FBI részéről, hogy munkatársai végre rájöttek, hogy nagyon sok időt spórolhatnak meg akkor, ha megszerzik a megfigyelés alatt álló és különböző titkosítási eljárásokat alkalmazó felhasználók különböző kódjait. Az FBI eddigi gyakorlatára sokkal inkább az volt jellemző, hogy a szövetségi nyomozóknak csak a titkosított dokumentumokat sikerült megszerezniük, melyek feltörése aztán néha több napba is beletelt, a Magic Lantern révén azonban ezentúl már a szükséges jelszavakat is begyűjthetik majd. Persze kérdéses, hogy egy lényegében teljesen leleplezett megfigyelési technológiát a jövőben milyen eredményességgel használhatnak majd az amerikai hatóságok?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fotel #12
    Szerintem kapják be
  • AnarchoiD #11
    hat bizony, vegen kiderul(nemderul (ki hogy nimda az az FBI proggijanak a betaja.. jol kiszorakozzak magukat ...
  • tomcs #8
    ez nem ilyen 1xü. pl egy rendes, kulon gepen futo firewallal amihez nem tud bekerulni a trojan semmit nem tud kezdeni. a firewall azt csinalja hogy figyeli hova csatlakozol milyen porton stb, es ezeket lehet megengedni vagy letiltani. de azt semmilyen firewall nem akadalyozza meg hogy magadnak letoltsd es fusson a gepeden, csodaszerek nincsenek de a technologiara es az ovatossagra egyarant odafigyelve sok mindentol megvedheted magad. aki ennek ellenere megis elhiszi hogy egy 150k-s fileban benne van britney spears es jennifer lopez is vagy porno.mpg.vbs tenyleg video, esetleg a szerelmes levele arrol szol hogy gyorsan klikk az attachmentre az meg is erdemli..off
  • Lacc #5
    Most az olyan nagy show hogy naplózza a keyboardot? Eddig is volt egy rakat ilyen trojan...
  • tomcs #4
    hat ez egy baromsag..fbi igy mag fbi ugy azt nem tudjak megcsinalni hogy ez e vacak (mar ha tenyleg van egyaltalan ilyen :) ne szurjon szemet az osszes virusirtonak meg firewallnak. amugy meg az egesz kb olyan mintha a zsaruknal elkezdenenek zsebtolvajokat kepezni.
  • Yeti #3
    jah, és ha mondjuk van egy firewallja?
  • ByP #1
    Az lesz még érdekes hogyha a megfertőzött személy okosabb az efbiájnál és a trójai progit átveri vagy esetleg átírja a javára..