JohnnyCage

Európában a notebookok a favoritok

A notebook számítógépek eladásai 2002 első félévében jelentős növekedést mutattak Európában, miközben az asztali számítógépek piaca jelentősen visszaesett.

Az idei első félévben 11 százalékkal több notebook számítógépet adtak el a gyártók, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel szemben az asztali számítógépek kereslete 16 százalékkal esett vissza a vizsgált időszakban, állítja a brit Context. Ezzel nagymértékben hasonló trend figyelhető meg az Egyesült Államok piacán is.

A notebook eladások növekedése elsősorban az új, olcsóbb modelleknek köszönhető, amelyek között igen nagy arányban találhatók asztali processzorra épülő változatok is, mint amilyen például a Toshiba Satellite 1900 sorozata, mondta Jeremy Davies, a Context egyik elemzője.

Az asztali processzorral készülő notebookok nagy teljesítményt nyújtanak kis fizikai méret, nagyfokú mobilitás, és viszonylag alacsony, 1000 - 2000 dolláros ár mellett. A mobilitás fogalma azonban leginkább csak a hordozhatóságot jelenti, az asztali processzorok nagy fogyasztása ugyanis csak rövid ideig teszi lehetővé az akkumulátoros üzemet.

Az asztali processzorral készülő notebookok óriási sikere elsősorban azon a tényen alapul, hogy a mobilitást, hordozhatóságot igénylő felhasználók viszonylag kis része akarja utazás közben, hálózati áramforrástól távol használni a notebookot. A legtöbb felhasználónak csak arra van szüksége, hogy be tudja vinni számítógépét munkahelyére, vagy éppen a félbemaradt munkát otthon tudja folytatni.

A Context felmérése szerint jelenleg az európai notebook kereskedők 82 százaléka árusít legalább egy asztali processzoros notebook típust. Februárban ez az arány még csak 21 százalék volt.

Az európai asztali PC eladások visszaesése a Context szerint elsősorban annak tudható be, hogy a felhasználók egyre ritkábban cserélik le elavult számítógépeiket, és inkább szórakoztatóelektronikai eszközökre, mint például DVD lejátszókra, lapos kijelzős televíziókra, illetve digitális kamerákra költik a pénzt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #2
    Aztán elsötétül a kép, egy nagy mokesszal ébredsz a szemed alatt, az egyik "nemzetiségi" fiatal meg megy az zaciba elpattintani a cuccot...
  • gz8 #1
    Azért egy kis Doom II néha jól jön egy hosszabb vonatozás közben ;-)