Franczy

Intel Banias és Dothan információk

A világ elsőszámú chipgyártó cége, az Intel különböző források szerint a napokban arról értesítette a nagyobb disztribútor cégeket, hogy a következő generációs mobil Intel processzorok, a Banias és a Dothan fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben folynak, vagyis az említett chipek az eredeti terveknek megfelelő időpontokban láthatnak majd napvilágot. Ez a Banias esetében konkrétan 2003 eleji debütálást jelent.

Az Intel a témakörrel kapcsolatban ezenkívül számos kiegészítő információval is ellátta az említett disztribútor cégeket, mely cégek ily módon már most felkészülhetnek az Intel mobil újdonságainak megfelelő módon történő fogadására. Ezen információk közé tartozik többek közt, hogy a 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével gyártani kívánt, jelenleg Dothan fejlesztési kódnevet viselő mobil Intel processzorok kezdőfrekvenciája 1,8 GHz lesz, és ezen működési frekvencia mellett a Dothan chipek mindössze 21 W teljesítményfelvétellel fognak rendelkezni. Az Intel azzal kapcsolatban egyelőre még nem nyilatkozott, hogy a Dothan processzorok mekkora feszültséget igényelnek majd működésükhöz.

Az Intel által a disztribútorokhoz eljuttatott dokumentációkból többek közt az is kiolvasható, hogy az 1,5, 1,6, illetve 1,7 GHz-es frekvenciával, illetve 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező Banias processzorok az úgynevezett performance módban 1,47 V-os feszültség mellett átlagosan 24,5 W-ot fognak fogyasztani, míg a battery, azaz energiatakarékos módban a 600 MHz-re csökkentett frekvenciájú chipek 0,96 V-os feszültség mellett mindössze 4,5 W-os teljesítményfelvétellel fognak rendelkezni. Az 1,3 és 1,4 GHz-es Banias modellek 1,47 V-os feszültség mellett mintegy 22 W-ot fogyasztanak, energiatakarékos üzemmódban pedig 600 MHz-es frekvencián működve a nagyobb testvérekhez hasonlóan 4,5 W-os teljesítményfelvétellel fognak rendelkezni.

Ezen adatok éles kontrasztban vannak a közeljövőben debütáló egyéb mobil Intel processzorok fogyasztási adataival, hiszen például a 3,06 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-M processzorok 1,55 V-os feszültség mellett nem kevesebb mint 70 W-ot fognak fogyasztani, igaz ezen fogyasztás az 1,6 GHz-es üzemmódra (1,2 V) váltva várhatóan jelentősen csökkenni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!