Spencer

Tolmács szoftvert fejleszt az IBM

Az IBM munkatársai egy olyan speciális szoftver kifejlesztésével foglalatoskodnak, mely a közeljövőben lehetővé fogja tenni, hogy a különböző nyelveket beszélő emberek mindenféle gépelés nélkül, csupán szavakat kimondva tudjanak kommunikálni egymással.

Gondoljuk csak el, hogy az idegen országok nyelvét nem ismerő turisták, vagy akár üzletemberek dolgát mennyire megkönnyítené egy olyan eszköz, mely lényegében minden további nélkül használható lenne tolmácsként. Különböző tudású elektronikus szótárak már jó ideje kaphatóak a piacon, azonban ezen eszközök használata meglehetősen nehézkes és lassú, tehát valami olyan berendezésre lenne szükség, mely értene az emberi beszédből, és nem utolsó sorban saját maga is meg tudna szólalni egyes nyelveken.

Amennyiben valaki ismeretlen nyelvterületű országba utazik, roppant nagy segítségét veszi majd a mi fejlesztéseinknek - nyilatkozta David Nahamoo, az IBM kutatási és fejlesztési részlegén belül az emberi nyelvekkel kapcsolatos technológiai fejlesztésekkel foglalkozó szakember. Nahamoo utalt arra, hogy az elmúlt időkben több cég is foglalkozott úgynevezett "text to speech", vagyis szöveg-beszéd fordítási technológiák fejlesztésével, azonban az IBM-en kívül mindeddig nem sokan koncentráltak az ennél sokkal kifinomultabb megoldásokat igénylő "speech to speech", vagyis beszéd-beszéd technológiákkal.

A Big Blue MASTOR (Multilingual Automatic Speech-to-Speech Technology) nevezetű, jelenleg még fejlesztés alatt álló szoftvere a megfelelő számítógépre telepítve a következőképp működik. A számítógép egyik mikrofonjába az egyik, a másikba pedig egy másik személy mond különböző nyelvű mondatokat. Amikor az egyik alany azt mondja például, hogy "Üdvözlöm, rég találkoztunk!", akkor a szoftvert futtató rendszer kijelzőjén megjelenik az emberi beszéd karakterekkel leírt változata, majd a fordítási folyamatot követően, a kijelzőn a szöveg lefordított változata is feltűnik, ezzel párhuzamosan pedig a szerkezet emberi hangon is kimondja a lefordított mondatot. A kutatók elmondása szerint a szoftvert még számos ponton tovább kell fejleszteni, így egyelőre nem lehet tudni, hogy az első MASTOR-alapú rendszerek mikor kerülnek majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!