Spencer

Az IBM konkurenciát állít a tajvani chipgyártóknak

Az elemzők egészen mostanáig úgy vélekedtek, hogy a tajvani szerződéses chipgyártó cégekre sokkal inkább a kínai, mint sem az amerikai konkurensek jelenthetnek nagyobb veszélyt, most azonban rá kellett ébredniük arra, hogy tévedtek, ugyanis felbukkant a színen az IBM.

A szakértők a közelmúltig arról beszéltek, hogy a tajvani chipgyártók legkomolyabb konkurensei az olyan kínai cégek lehetnek, mint amilyen például a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), vagy a Grace Semiconductor Manufacturing Corporation (GSMC), és ekkor még nem sokan gondoltak arra, hogy a világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM esetlegesen nagy erőkkel kíván megjelenni ebben a piaci szegmensben.

Mint ismeretes, a szerződéses chipgyártó cégek az olyan, saját gyártóüzemekkel nem rendelkező cégeknek végeznek bérmunkát, mint például az elsősorban alaplapi chipkészleteiről ismert VIA Technologies, vagy a grafikus processzorok piacát uraló Nvidia Corporation. Ebben a piaci szegmensben jelenleg a tajvani szerződéses chipgyártók, közülük is elsősorban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), illetve a United Microelectronics Corporation (UMC) játszanak domináns szerepet, amit jól szemléltet az az adat, mely szerint az említett két cég együttvéve a piac közel 63 százalékát uralja.

A TSMC és a UMC piacvezető szerepe azonban egyre komolyabb veszélynek van kitéve azáltal, hogy ezen tajvani cégeknek a közelmúltban számtalan problémája akadt a legújabb gyártási technológiák bevezetésével kapcsolatban. A chipgyártási technológiák kapcsán az elmúlt években óriási tapasztalatra szert tevő IBM ekkor kezdett ráeszmélni arra, hogy amennyiben a TSMC és társai egyre komolyabb gondokkal küszködnek, akkor neki is lenne némi keresnivalója a szerződéses chipgyártók piaci szegmensében. Ezt követően beindult a gépezet, és az IBM rögtön chipgyártási szerződést kötött az Nvidiával, később pedig olyan nagy és neves cégekkel, mint például a Qualcomm, vagy a Xilinx. Tény, hogy rövid távon az IBM nem veszélyezteti a TSMC, vagy a UMC pozícióját, azonban hosszabb távon igen is számolni kell a Big Blue-val.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!