Spencer

Felbukkantak az első új Pentium 4-es chipek

Miközben mindenki azt várta, hogy az 533 MHz-ről 800 MHz-re emelt rendszerbusz frekvenciával, valamint Hyper-Threading kompatibilitással rendelkező legújabb Intel Pentium 4-es processzorok csak május közepén kerülnek majd forgalomba, addig a legfrissebb híradások már arról szólnak, hogy a japán számítástechnikai kereskedések polcain feltűntek azon Pentium 4 2,6C, illetve Pentium 4 2,8C típusjelzésű Intel processzorok első, úgynevezett "engineering sample" változatai, melyek már 800 MHz-es QPB-vel rendelkeznek és Hyper-Threading kompatibilisek.

Az újgenerációs Pentium 4 processzorok elnevezése könnyen megfejthető, ugyanis a 2,6, illetve 2,8 a már jól megszokott módon a működési frekvenciára (GHz) utal, a számjelzés után található C betű pedig azt jelzi, hogy 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú, Hyper-Threading technológiával felvértezett processzorokkal van dolgunk. Ahogy az várható volt, ezen legújabb Pentium 4 processzorok elődeikhez hasonlóan 0,13 mikronos gyártási technológiával készülnek, másodszintű gyorsítótáruk mérete is maradt a régi, vagyis 512 KB. A D-1 core-steppinggel rendelkező újfajta Pentium 4-es chipek esetében a gyártó különböző feszültségértékeket használ, így a 2,8 GHz-nél alacsonyabb frekvenciájú proceszorok 1,475, 1,5, illetve 1,525 V-ot igényelnek a működésükhöz, a 3,06 GHz-es, illetve ennél nagyobb teljesítményű változatok esetében pedig 1,55 V-os feszültségről beszélhetünk.


Az Intel legutóbbi roadmapje, azaz ütemterve szerint hivatalosan csak május közepén-végén debütáló Pentium 4 2,6C, illetve Pentium 2,8C processzorok ára 218, illetve 278 dollár. Érdekesség, hogy az Intel először ilyen relatíve alacsony működési frekvenciával rendelkező új Pentium 4-es chipeket adott ki, ugyanis a korábbi információk alapján azt lehetett sejteni, hogy először 3 GHz-es, illetve ennél magasabb frekvenciájú változatokban jelennek meg a C típusjelzésű új Pentium 4 processzorok, és csak valamikor ezt követően érkeznek az ennél kisebb teljesítményű változatok.

Jelenleg tehát minden jel arra mutat, hogy a szerencsésebb felhasználók akár már áprilisban birtokba vehetik az újfajta Intel proceszorokat, azonban ezen chipek a hivatalos bejelentés előtt legfeljebb csak Japánban, illetve a nagyobb számítógépgyártók kínálatában lesznek elérhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!