JohnnyCage

Elvi problémák állnak az elosztott rendszerek útjában

A raszter alapú elosztott rendszerek lassú térhódítása nem technikai akadályoknak tudható be, hanem szemléletbeli problémáknak, állítja egy piackutató cég.

Az egyéni számítógépekből összefűzött, elosztott (grid) rendszerek számos jelentős előnnyel rendelkeznek a hagyományos megoldásokkal szemben. Az elosztott rendszerek ára jóval alacsonyabb az azonos teljesítményű, hagyományos kialakítású megoldásoknál, amely utóbbiak ráadásul sokkal nehezebben bővíthetők, és erőforrásaik sem oszthatók meg olyan hatékonyan. A koncepció elsőként az egyetemeken terjedt el, később egyes óriáscégek, mint az IBM, illetve a SUN Microsystems azonban a vállalati piacra is bevezették.

A grid alapú rendszerek felépítését, illetve menedzselését ellátó szoftvereket fejlesztő Platform Computing a Collignon Research piackutató céget bízta meg a közelmúltban azzal, hogy mérje fel az elosztott rendszerek helyzetét, és várható jövőbeli lehetőségeit.

Mint a Collignon jelentése azonban rámutatott, az elosztott rendszereket elsősorban szemléletbeli, illetve egyéb társadalmi problémák hátráltatják, nem pedig technikai akadályok. Egyes felhasználók, különösen az állami szervezetek ugyanis nem szeretnék kiadni számítógépeik irányítását egy közös rendszerben való működésért. "A megkérdezettek 98 százaléka úgy véli, hogy az elosztott rendszereket nem technikai akadályok hátráltatják, hanem olyan egyéb problémák, mint a gépek egymáshoz való kötődéséből adódó lecsökkent irányíthatóság, az információ megosztása, valamint a rendszer kiépítéséhez szükséges közös befektetés nehézkes kezelése" - áll a Collignon tanulmányában.

A felhasználók attól félnek, elveszíthetik számítógépeik irányítását, esetlegesen lecsökkentik költségvetési kereteiket, csökkenhet az adatbiztonság foka, valamint, hogy projektjeik háttérbe szorulnak a rendszeren folytatott egyéb tevékenységek mellett.

A tanulmány 40 olyan társaság, köztük az AMD, Qualcomm, J.P. Morgan Chase, Incyte Genomics, és Novartis cégek alkalmazottainak megkérdezésével készült, amelyek jelenleg is alkalmaznak elosztott rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    A felhasználók attól félnek, elveszíthetik számítógépeik irányítását, esetlegesen lecsökkentik költségvetési kereteiket, csökkenhet az adatbiztonság foka, valamint, hogy projektjeik háttérbe szorulnak a rendszeren folytatott egyéb tevékenységek mellett.

    Hülye amcsik azt se tudják mi az az adatbiztonság amikor minden 3ik nak az a jelszava hogy Bill meg Mary meg ilyenek :DD

    lol az egész