JohnnyCage

A vártnál nagyobb veszteség az AMD-nél

Az Advanced Micro Devices (AMD) csütörtökön hozta nyilvánosságra 2002 negyedik negyedéves eredményét. A társaság az eladások 60 százalékos növekedése mellett is a veszteségek várakozáson felül való alakulását volt kénytelen bejelenteni.

A processzorgyártó a negyedik negyedévet igen súlyos, 854 millió dolláros veszteséggel zárta, amely részevényenként 2,49 dollárt jelent. Ebben azonban már a társaság folyamatban lévő átszervezési lépéseinek költségei is benne vannak. Az AMD teljes negyedik negyedéves bevétele 686 millió dollár volt, amely 35 százalékkal több, mint a gyártó harmadik negyedéves bevétele.

Az AMD az átszervezési költségek nélkül 235 millió dollár veszteséget halmozott fel az elmúlt negyedévben, amely részvényenként 68 centet jelent. Ez azonban még így is jóval több, mint amit az elemzők vártak. A FirstCall piackutató cég szakértői korábban például 683 milliós bevétel mellett részvényenként 42 cent veszteséggel számoltak. A társaság egy évvel korábban, vagyis 2001 negyedik negyedévében 15 millió dolláros, részvényenként 5 centes veszteséget halmozott fel.


Az AMD részvényárfolyamának alakulása az utóbbi egy év folyamán

A processzorgyártó egyébként saját előjelzéseihez képest sem teljesített megfelelően. Decemberben a társaság még 700 millió dolláros bevétellel számolt, amelyet azonban nem sikerült teljesíteni. A korábban várt 20 százalékos bevételnövekedésből végülis azonban 35 százalék lett, így a cég az eredeti, és a módosított előjelzése között teljesített.

Az AMD vezetői szerint a számok meglehetősen nehezen emészthetők ugyan, de a társaság mind processzor, mind pedig flash memória üzletágában kétszámjegyű növekedést regisztrált, 400 millió dollárral növelte készpénzállományát, és csökkentette 2003-re várható adósságát.

A 2002-es év egészét tekintve az AMD 2,7 milliárd dolláros bevételt ért el, és összesen 1,3 milliárd dollár veszteséget halmozott fel. A veszteségből mintegy 683 millió dollárt azonban az átszervezési költségek tettek ki.

A társaság vezetői hangsúlyozzák, az átszervezés költségeit már maga mögött tudhatja a társaság, így csak a jövőre kell koncentrálnia. "Fontos kiemelni, hogy 2002 egy szörnyű év volt. Mi azonban úgy véljük, a legrosszabb időszakon sikerült túljutnunk" - mondta Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HoTDoG #92
    Hagyjátok már ezt a topicot a francba. vegyétek már észre hogy csak olyanok vagyis csak ő, azaz sztavrosz ír ide, aki kb ovodás szinten van.
    "Hű képzeld nekem apukám legjobb barátja aki számgépekkel foglalkozik aztmondta intel jobb mint AMD höhö"
    Ebből következik, hog mit ír a fórumra ok nélkül?:
    "Qva anyátok AMD-sek Intel jobb bibibibibii"
    Ilyen szinten van a gyerek, békén kell hagyni. Ő majd itt írogat magának a kis topicjában...
    Ja és képzeld se intel se AMD fun nem vagyok. Előző 2 procim Intel volt, a mostani AMD de csak azért mert erre volt lehetőségem. A köv procim is valszeg Intel lesz, persze még nemtudom a lehetőségeim, majd felmérem.
    "anyaaa vedd meg lécci nekem ezt!"
    -"de kisfiam ez nagyondrága"
    "nembaj nekem akkoris ez kell!! óó anyaaaaa!"

    Alias sztavrosz >).
    Ja és azért mert valaki mást szeret nem azt mint te, attól még lehet normális nemde? Vagy oviban már csak Intel "fan" -okkal barátkozol?
    Az AMD topicokban is vannak ilyen visszamaradottak mint te neaggódj.
  • sztavrosz #90
    http://antisumi.freeweb.hu/antisumi.htm itt még működnie kéne, mert az előbb néztem meg, amúgy a supergamezen lévőt tényleg törölték! http://www.freeweb.hu/antisumi/sumivsvilli97.qt --> ez pedig a Villeneuve-s szitu!!! Thx!!!
  • AtisH #89
    De jó ez a fórum!!!! Jobb mint egy kabaré! Csak így tovább, abba ne hagyjátok!
    Egyébként AMD sux, Intel sux, MS sux, Schumi sux, meg minden sux! Anarchia rlz!!!
  • sztavrosz #87
    csak sajnálni tudlak te korlátolt fasz, hogy egy csalónak szurkolsz!
  • sztavrosz #85
    Láttom ti is buzi ferrari fanok vagytok, akik összvisz 2 futamot láttak! Gondolom nem látáttok az 1997-es jerezi nagydíjat (az évad utolsó futama), amikor kiakarta lökni Villeneuvet, csak hát elbaszta. Az FIA az összes pontját levonta és ezt volt a hivatalos indoklás: "schumacher szándékosan de nem előre kitervelten neki ment Villeneuve autójának". /az uccsó futamon a patkánynak 1 pont előnye volt, és ha Villeneuve megelőzi, akkor elveszti a világbajnokságot, de még ezt se tudta megcsinálni/ Na szóval ennyit a ti kedvenc geci fairplay díjas pilótátokkról, én egy olyan fasszopónak, mint schumacher aki mások életét nem kiméli, csak azért, hogy ő ő ő legyen a világbajnok NEM FOGOK SZURKOLNI, csak sajnálni tudom azokat a g?ciládákat, akik 2 futam után azonosulnak sch-vel és neki szurkolnak (kicsit több futamot kéne megkuksizni és utána pofázni). Annyit segítek, hogy sch első világbajnoki címét 1994 ausztráliában hasonló körülmények között szerezte, mintahogy 1997-ben próbálta, csak akkor sikerült neki (azaz kilökte az 1 pontos hátánnyal versenyző Damon Hillt aki egy előzésre készült az uccsó futamon, a qrva anyját)!!! AZ ÖSSZES sCHUMACHER DRUKKER KAPJA BE A F*SZOM!!! Ha nem hisztek nekem itt a videókat le lehet tölteni: http://www.freeweb.hu/antisumi/antisumi.htm vagy ha ez sem elég akkor a supergamez ftp serverére feltöltöttem egy rakás F1-es videót, ott is közöttük lesz! szóval ennyit rólatok okostojások!
  • RpPRO #83
    En is hasonlo kocsis peldara gondoltam, mint pheel. sztravrosz, neked 3.06-os p4-ed van, h. annyira vered maga arra, h. az intel gyorsabb? Nem gyerekes es primitiv ez a hozzaallas? Mintha mondjuk lenne egy bmw 316-osod es azzal feszitenel, h. a 850-es "300-zal tud menni". Ilyenekrol 10 eves gyerekek szoktak vitatkozni. Nyugodj bekeben.
  • Pheel #82
    Az elmúlt években a Ferrari majdnem tökéletesre sikerült autója lett a bajnok évről-évre. Tény, hogy kellett hozzá pilóta is, de azzal a kocsival bármelyik élvonalbeli pilóta tudott volna nyerni. Viszont ha Schumachert beültetnénk egy Arrows-ba, akkor kb Damon Hill szintjén küszködne.

    Na de ez itt az Intel-AMD örültek késpárbaja, szóval ennyit a Formula 1-ről! :)
  • sztavrosz #80
    Mi van! Csak nem eldurrant az agyad (más úgy se nagyon tud neked). Na figuy lófaszjóska, egy 566-os cerkám van 850 MHz-re húzva, 256 MB RAM, MAXTOR 60 GB-os vinyó, SB 128 stb. De amin ezt az üzit írom az egy P4-es (nem az enyém). Remélem elélveztél, te 1 heréjű kis seggdugasz!
  • sztavrosz #78
    Ma már elegett sírtál.
  • HoTDoG #77
    "Mi a fax van itt bakker? Azt már megszoktam, hogy a supergamez olvasói amd fanok,"
    érted... Ez már 1szerűen szánalmas...
    Predator látom te se értetted amit mondtam. Kinemszarja le mitmoind egy gyerek? mellesleg az az igazán bölcs ember aki a fiatalabbak véleményét is meghalgatja. Bár ez nem vélemény volt, de úgyis lehet venni.
    Na de ha nektek a lényeget kell magyarázni, akkor ott más nagy a baj.
    Szerintem maradjatok az AMD vs intel topicokban :p.