Berta Sándor

Nyolcszorosan írható DVD-lemezeket dob piacra a TDK

A nyolcszoros DVD-írókhoz hamarosan kaphatók lesznek a megfelelő korongok is. A TDK bejelentette, hogy hamarosan világszerte kaphatók lesznek a nyolcszoros sebességgel égethető, "mínuszos" írható DVD lemezei.

Ezek kapacitása a többi DVD-R diszkkel megegyezően 4,7 GB lesz és a megnövelt írási sebességnek köszönhetően egy 8-szoros DVD-író akár 10 percet alatt televésheti őket adattal. A DVD-k a hagyományos CD-tokon kívül elérhetők lesznek DVD-tokban, valamint úgynevezett ScratchProof-minőségben is. A vállalat az összes nyolcszorosan írható lemezt Japánban lévő üzemeiben készíti. A 8x-os DVD-R-ket hamarosan követik majd a 8x-os DVD+R-k is.

A ScratchProof azt jelenti, hogy egy ilyen nevű hordozóréteget visznek fel az ún. Spin-Coating eljárással a korongokra. A ScratchProof diszkek a TDK állítása szerint százszor ellenállóbbak a karcolásokkal szemben, mint a hagyományos eljárásokkal készített DVD-k. A ScratchProof hordozórétegen kívül még egy jellemzője lesz az új TDK DVD-lemezeknek, ez pedig nem más, mint az ultraibolya sugárzás elleni védelem. Tehát ezek a korongok nemcsak a karcolások, a piszok, az ujjlenyomatok ellen nyújtanak majd az eddigi társaiknál nagyobb védelmet, hanem a gyilkos napsugárzás ellen is.

Az új termékek 2004 áprilisától lesznek kaphatók. Szintén a TDK-hoz kapcsolódó hír, hogy a vállalat a március 18-án, csütörtökön kezdődő hannoveri CeBIT-en mutatja be először a négyszeresen újraírható DVD-RW-it. Ezek Európa-szerte szintén áprilistól lesznek elérhetők a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #9
    Mind1 csak olcsó legyen!
  • gz8 #8
    Ezt már korábban is hangoztattad...
    A pluszos mi? Meges?
  • Csatti #7
    Hümm azzal a 10 perccel vmi hibádzik, nekem durván 15 perc alatt ír meg egy dvd-t 4x-eresen. Ha meg tényleg 10 perc (különböző sebességgel írja a lemez szélét mint a közepét pl.) akkor meg nem ér nekem ez az egész annyit, hogy izgassam magam miatta.
  • TeszteloPontHu #5
    Hivatalosan kötőjeles az a "mínuszos".
  • ubi #2
    nagyon helyes, hogy made in japan lesz