Franczy

IDF: Csak az évtized végén jön az Intel 64 bites asztali chipje

Az Advanced Micro Devices (AMD) idén ősszel, ha egy kicsit késve is, de meghonosítja a 64 bites technológiákat az asztali számítógépek piacán, ellentétben az Intellel, mely egyelőre várakozó állásponton van a 64 bites asztali processzorokkal kapcsolatban.

Az Intel vezetői mindezt azzal magyarázzák, hogy manapság még roppant kevés olyan alkalmazás van forgalomban, melyek kihasználnák a 64 bites processzorok nyújtotta lehetőségeket, ily módon a felhasználóknak nem igazán állna érdekükben, hogy a jelenlegi 32 bites platformról átváltsanak egy új 64 bites platformra.


Paul Otellini
Justin Rattner, az Intel egyik vezetője a San Joséban zajló Intel Developer Forumon azt nyilatkozta, hogy a 64 bites processzor technológiák iránt elsősorban akkor mutatkozik igény, ha a különböző felhasználási területek 4 GB-nál nagyobb memóriaigényt támasztanak. Rattner szerint az asztali számítógépek piacán 4 GB-nál nagyobb memóriára várhatóan csak az évtized vége felé lesz igény, ami azt jelenti, hogy az Intel ennél hamarabb nem igazán kíván foglalkozni azzal a gondolattal, hogy 64 bites prosszort dobjon piacra az asztali számítógépek piacán.

Az Intel Developer Forumon hasonlóképp nyilatkozott Paul Otellini, az Intel elnöke is, aki elmondta, hogy cége 2008/2009-ig nem kíván beszállni a 64 bites asztali processzorok piacára. Otellini azonban utalt arra, hogy az Intel az elkövetkező években vizsgálni kívánja, hogy a 64 bites processzorok mely megoldásait alkalmazza majd a hagyományos 32 bites processzorok esetében.

Mint ismeretes, a konkurens AMD idén szeptemberben kívánja megkezdeni első asztali számítógépekbe szánt 64 bites processzorának, a sokak által várva várt Athlon 64-nek a forgalmazását, mely alkalmazásoktól függően egyaránt képes 32, illetve 64 bites chipként viselkedni. Hasonló utat jár majd be az IBM az ugyancsak még az idén bemutatkozó PowerPC 970-es processzora révén, mely processzort egyébként várakozások szerint az Apple Computer következő generációs asztali számítógépeiben láthatunk majd viszont.

Az Intel a szerverekbe szánt 64 bites processzorok piacán egy ideje már képviselteti magát, még pedig az Itanium processzorokkal, melyek közül az első generációs chipek kevésbé, a második generációsak már inkább sikeresek. Az AMD idén tavasszal rántja majd le a leplet első 64 bites szerver processzoráról, az Opteronról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #26
    Hivatalosan az Intelnél nincs ilyen project :)))))
  • Frenzy #21
    AMD 32/64 bites procecoszora szep dolog, de nem kene ahhoz valami szoftver tamogatas .. foleg az oprendszer szintjen? Bar letezik 64bites Windows, az alpha processzorokra van. Oprendszer tamogatas meg ilyesmi nelkul miert jo ha a proci tud 64 bitet? Arrol nem is beszelve, hogy a programok sem surun fogjak tamogatni szvsz ...
  • Crazy Dog #17
    Mert az én csinálom, kiscsákó.. Nem tudtad?
  • Pheel #15
    Azt hiszem nem szorul magyarázatra, főleg hogy egyből utána két megjegyzés is erről szól. Ha nem tudod mitől elavult, akkor szerencsés ember vagy! :)

    Azért némi segítség: buszrendszer, megszakítások, szorzóból eredő problémák :)
  • Pheel #14
    Hehe! Hát csináltam némi összehasonlítást :)
  • Zsoltee_a_bator #13
    az egesz pc errol szol, hogy elavult dolgokat cipel.
  • Crazy Dog #12
    Abszolút felesleges is a 64 bites asztali proci. A szerverpiac itt a lényeg, és az AMD egy hibrid, az Intel meg egy tisztán 64 bites procival akar nyomulni. Mind a kettőnek van előnye.
  • Crazy Dog #11
    Azért rossz az AMD hibrid megoldása, mert egy csomó ezer éve elavult dolgot cipel magával kompatibilitás címszó alatt. Technikailag.
    Üzletileg lehetséges hogy jól szerepel majd.
  • Yeti #8
    Most ebből azt akarod kihozni, hogy azért rossz a Hammer mert nem szakít egyből az x86 tal??? Nem vagy te egy kicsit elfogúlt?
  • Pheel #7
    Az AMD sem akar architektúraváltást, hiszen kitart az x86 mellett. Az Intel legalább nem akar ilyen hibrid megoldást. A majdani asztali 64 bites Itaniumnál esetleg van esély váltásra, mert az már nem lesz x86 kompatibilis valószínűleg.