Franczy

IDF: Pentium M és mobil Athlon 64 bemutatók

A kaliforniai San Joséban zajló Intel Developer Forum keretein belül nemcsak az Intel asztali számítógépekbe szánt újdonságairól lehetett előadásokat hallani, hanem a cég vadonatúj mobil processzorairól is.


Anand Chandrasekher
kezében egy waferrel
Anand Chandrasekher, az Intel mobil processzorok fejlesztésével foglalkozó részlegének egyik alelnöke és egyben vezérigazgatója az IDF-en tartott előadásában elsősorban azt kívánta demonstrálni, hogy milyen alapvető különbségek fedezhetők fel a cég jelenleg forgalomban lévő Pentium III és Pentium 4-M processzorai, valamint a heteken belül debütáló vadonatúj Pentium M chipjei között.

Chandrasekher ennek érdekében kiállított három egyformán konfigurált hordozható számítógépet: egyet, melyben egy Pentium III, egyet, melyben egy Pentium 4-M, egyet pedig, melyben egy vadonatúj Pentium M processzor kapott helyet. A bemutatóhoz felhasznált Adobe Photoshop, illetve egyéb programokkal végzett tesztek azzal az eredménnyel zárultak, hogy a Pentium M, vagyis Centrino platform nemcsak kevesebbet fogyaszt a másik két platformnál, hanem egyben gyorsabb is azoknál. Chandrasheker elmondta, hogy a Centrino platformra épülő hordozható számítógépek egy feltöltéssel elérhető működési ideje még akkor is mintegy öt óra lesz, ha a felhasználók komoly igénybevételt jelentő szoftvereket használnak rajtuk.


Anand Chandrasekher az Intel bemutatón

Mindezt természetesen a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) sem hagyhatta szó nélkül. Történt ugyanis, hogy az AMD a San Jose-i Fairmont Hotelben egy kisebb bemutatót rendezett a szakma jeles képviselői számára, mely rendezvény középpontjában nem más, mint a chipgyártó vadonatúj, immár x86-64 architektúrájú mobil processzora állt. A mobil Athlon 64 processzort a meghívottak működés közben is szemügyre vehették, ugyanis az AMD bemutatott egy olyan Athlon 64-alapú notebookot is, melyben többek közt egy VIA K8T400 chipsetes alaplap, 256 MB DDR memória, valamint egy ATI Technologies-féle Mobility RADEON 9000 grafikus vezérlő kapott helyet. A chipgyártó ezenkívül több vadonatúj asztali számítógépet is bemutatott, így például egy Athlon 64 3000+ processzorral felvértezett Nvidia chipsetes rendszert, valamint egy négy darab Opteron processzort és 12 GB DDR memóriát tartalmazó, SuSE Linuxot futtató szervert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zedas #3
    Kár hogy az AMD kihozatala ez az egy bemutatható chip volt egy hónap alatt...