Franczy

AMD szerver tervek

Az Advanced Micro Devices (AMD) legfrissebb ütemtervéből kiderül, hogy a chipgyártó a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem csak egy, hanem több különböző specifikációjú Opteron processzort fog piacra dobni a következő esztendőben. Mindez azt bizonyítja, hogy a Sunnyvale-i székhelyű gyártó minden korábbinál nagyobb figyelmet kíván szentelni a szerver számítógépek piacára szánt mikroprocesszoraira, és ily módon megpróbál a nagy konkurens Intel nyomába szegődni.

Tekintsük át röviden, hogy az AMD termékskálájában 2003-ban milyen, elsősorban szerverekben történő felhasználásra szánt új processzorok lesznek megtalálhatók! Elsőként a Barton MP-ről kell említést tennünk, mely még a jó öreg K7-es processzormagra fog épülni, 512 KB másodszintű gyorsítótárral lesz felvértezve, rendszerbusz frekvenciája 266 MHz lesz, és az AMD elsősorban az egy-két processzoros szerverek piacára fogja pozicionálni. A sorban következő, és immár a legújabb, nyolcadik generációs AMD magra épülő processzor jelen pillanatban a SledgeHammer III nevet viseli magán, és tudni lehet róla, hogy HyperTransport támogatással, valamint 1 MB L2 cache-sel fog rendelkezni, valamint, hogy a chipgyártó elsősorban az egyprocesszoros szerverek, illetve munkaállomások piacára szánja.

A SledgeHammer DP ugyancsak HyperTransport támogatással és 1 MB másodszintű gyorsítótárral fog rendelkezni, azonban az AMD ezen chipet a SledgeHammer III-tól eltérően már a kétprocesszoros szerverek és munkaállomások piacán kívánja versenyeztetni. Végül pedig említést kell tennünk az Opteron termékcsalád harmadik tagjáról, a SledgeHammer MP-ről, mely öccseihez hasonló specifikációkkal fog rendelkezni, és az AMD reményei szerint a négy-, illetve nyolcprocesszoros vállalati számítógépek piacán fog sikerrel szerepelni.

A legfrissebb AMD roadmapek szerint valamikor 2004-ben fog bemutatkozni az a - jelenleg Athens fejlesztési kódnevet viselő - második generációs x86-64 processzor, mely immár 0,09 mikronos csíkszélességgel és DDR-II SDRAM támogatással fog rendelkezni. Az AMD az Athenst a négy-, illetve nyolcprocesszoros szerverek piacára szánja, míg Troy kódnevű kisöccsét a duálprocesszoros rendszerek piacán kívánja hadrendbe állítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)