JohnnyCage

Athlon DT 3000+ Clawhammer alapokon, de mikor?

A 8. generációs Athlon processzor várhatóan az "Athlon DT" névvel lát napvilágot, általánosan elérhetővé azonban csak hozzávetőleg egy év múlva válik.

Még egy év. Körülbelül ennyit kell várni az első Clawhammer processzormagra épülő, x86-64 -alapú Athlon processzorokra. Az új chipek várhatóan az Athlon DT néven jelennek meg a jövő év első negyedének végén, illetőleg a második negyedévben. 2003 első felében azonban éppen csak annyi 8. generációs Athlon processzor fog megjelenni, hogy a chipek teljesítménye összemérhető legyen a rivális Intel megoldásaival, és a boltokba előreláthatólag nem jut belőlük.

A késés első számú oka az, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) a további, súlyos veszteségek elkerülése érdekében csökkenti költségvetését, és előtérbe helyezi a nagyobb hasznot termelő munkaállomás/szerver processzorokat.

Így lehetséges többek között az is, hogy a nagyteljesítményű munkaállomásokba és szerverekbe szánt 64 bites Opteron processzorok (Sledgehammer) a korábbi tervekkel ellenben hamarabb, jelennek meg, mint a Clawhammer (Athlon DT?). A Clawhammer processzorokat a jövő év első felében a Barton magos Athlon XP fogja "pótolni", kérdés azonban, hogy az 512 KByte L2 cache-sel és 333 MHz-es rendszerbusszal rendelkező chip mennyire tudja majd felvenni a harcot az Intel megoldásaival.

Klikk ide!
A Tom's Hardware oldalain megjelent AMD ütemterv régi, így többek között nem tartalmaz 333 MHz-es rendszerbuszú Athlon XP processzorokat sem

Ami az Athlon DT elnevezést illeti, egy - mostmár nem - titkos AMD ütemterv szerint a 8. generációs Athlon processzorok "DT" jelzéssel látnak napvilágot, méghozzá legalább 3000+ modelljelzéssel, és minimum 1,6 GHz-es valós órajellel. A Tom's Hardware Labs. oldalain felbukkant ütemterv azonban meglehetősen régi, mivel többek között a 333 MHz-es rendszerbuszú Athlon XP processzorokról sincs említés benne. Ez arra enged következtetni, hogy a DT csak egy tervezett elnevezés, amely még változhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #7
    szerintem az, hogy előtérbe helyezik a szerver/munkaállomás szegmenst nem azt jelenti, hogy tojnak az ember fejére, hanem azt, hogy kicsit jobban kncentrálnak arra, mint eddig. (760nak gondok vannak nemregiszteres rammal, csak a 760MPX tud PCI-Xet kezelni, gondok vannak az USB 2.0val...) ezek mind csak a komoly felhasználókat érdeklik. otthonra bőven elmenne, egy egész életet le lehetne élni 1 760mp chipset lellett úgy, hogy semmi sem történik(ami nem természetes) de ha egy szerver kerül a gépre...
  • Pheel #6
    Ha nem olvasod el, amit a másik ember ír, akkor ha csak lehet, ne válaszolj rá, mert nincs értelme. Ha meg nem érted, amit írtam szólj és elmagyarázom.
  • Veriel #3
    Nem rossz, de azért még várok az AMD részvény vásárlással.
  • Pheel #2
    "éppen csak annyi 8. generációs Athlon processzor fog megjelenni, hogy a chipek teljesítménye összemérhető legyen a rivális Intel megoldásaival, és a boltokba előreláthatólag nem jut belőlük"
    Ennek mi értelme...

    "előtérbe helyezi a nagyobb hasznot termelő munkaállomás/szerver processzorokat."
    gyk: tojnak a t egyszerű user fejére. Szép. Valahogy nem szimpi...

    Kinek van ideje kivárni egy ilyen messiást?
  • WiLDoR_work #1
    a baj az, hogy mire a CH eljut az átlag otthoni felhasználó gépépe, arra elavult is lesz...

    de ez csak személyem véleményem...