Franczy

AMD Opteron chipek a világ leggyorsabb szuperszámítógépében

Különböző források szerint a Sandia National Laboratories a közeljövőben egy olyan 90 millió dolláros szuperszámítógépet fog vásárolni a Cray-től, mely az Advanced Micro Devices (AMD) nyolcadik generációs Opteron processzoraira épül, és amely rendszer szakértők szerint jó eséllyel pályázik arra, hogy a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe legyen.

A jelen pillanatban Red Storm, vagyis Vörös Vihar fejlesztési kódnevet viselő számítógépes rendszer körülbelül 10 ezer darab AMD Opteron mikroprocesszort fog tartalmazni, ennek köszönhetően a számítási teljesítménye különböző becslések szerint meghaladhatja a 40 Teraflops-ot, vagyis a rendszer másodpercenként több mint 40 billió számítás végrehajtására lesz képes. Jelenleg a japán NEC Earth Simulator, vagyis Föld Szimulátor nevezetű rendszere a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, mely másodpercenként mintegy 35,9 billió számítást képez elvégezni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az NEC-féle Earth Simulator már ma képes erre a teljesítményre, a Cray-féle Red Stormra azonban még 2004-ig várnunk kell. Mostanság egyébként a világ több országában is folynak olyan fejlesztések, melyek arra hivatottak, hogy az NEC rekordtartó szuperszámítógépet porba tipró számítógépes rendszereket állítsanak elő.
A Sandia National Laboratories-nél üzembe helyezendő Red Stormról tudni kell, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma úgynevezett ASC (Accelerated Strategic Computing) fejlesztési projektjének a részét képezi, mely projekt keretein belül évek óta olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépeket készítenek, melyek rendkívül komplex feladatok, így például nukleáris robbantások szimulációjának végrehajtására is képesek. Az ASC projektben eddig többek közt olyan nagy és neves cégek vettek részt, mint például az IBM, a Compaq Computer, vagy az Intel. Az ASC rendszerek teljesítményéről sok mindent elmond, hogy ezen rendszerek a szuperszámítógépek tízes toplistáján jelen pillanatban a második, hatodik, hetedik és kilencedik helyeket tudhatják magukénak. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az AMD-nek nem kis elismerést jelent, hogy a világ legnagyobb teljesítményű számítógépében a cég nyolcadik generációs processzorai jutnak majd főszerephez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pöty #47
    Zeb ezt az oktondi-pocok stílust már elég jól elsajátítottad de azért a helyesírást még gyakorolni kell! Javaslom az általános iskola éveinek ismétlését (vagy befejezését). :P
  • MuERTe #46
    Zeb aranyköpéseit >>>IDE<<<
    Kerüljenek méltó helyükre és örződjenek meg az utókor számára eme örökbecsű hozzászólások!! :))
  • G.Freeman #45
    nekem is AMD-m van es nagyon meg vagyok vele elegedve, nem huzom (mert minek igy is jobban meg ymint haverom p4ese 2Ghz, enyemmeg Athlon XP 1600+) nem fagyott még le

    Zebet meg hagyjátok, van akin már nem lehet segiteni...

    Zeb: mielött megkerdezned, egyetemre jarok es nem olajos a kezem

    Mellesleg szvsz inkább forditva van, aki kicsit is ért a gépekhez az AMD-t vesz
  • MuERTe #44
    Gumiszoba, Zeb aranyköpései :)))
  • MuERTe #41
    Az a szép, hogy az ilyen zeb féle sutyerákok hogy be tudnak nyalni a meleg szerig ez ilyen olajoskörműeknek, ah meg kell csinálni valamit :))) Szerintem nyitott motorháztetőt még nem is látott :))
  • 3P #37
    Hogy mekkora allat fazonok vannak, mint pl. ez a Zeb...
    Bocs nem allat, nem akarom szegenyeket megseteni.
    De ez politikai - processzor parhuzamtol kifekudtem :)))
    Hogy is van ez, akkor most en egy AMD-t hasznalo olajokormu, gyarimunkas, taho volnek?
    Ha az lennek sem szegyenlenem, de valoban AMD-m van, ja es meg egy aprosag, a szabalyodban en vagyok a kivetel. Ugyanis van diplomam, megpedig nem is egy, es megis AMD-t hasznalok. Talan meg abban kulonbozok toled, hogy nem vonok parhuzamot az iskolai vegzettseg es proci kozott, illetve politikai vilagnezet es proci kozott.

    Egy kerdest engedj mar meg, a zartosztalyon mindennap a gep ele engednek? Igen? Ha igy van akkor kimeld mar ezt a forumot, mert mint olvashatod nem igen kernek felsobbrendu gondolkodasodbol!

    Hiszen mi nem vagyunk veled egy "kasztban", akkor miert is alacsonodsz le hozzank? :)))

    Mindenestre jot rohogtem rajtad :D :D :D

    Na pa, csak aztan nehogy maszatos legyen az a monitor! :) :) :)
  • Pöty #35
    Szegény Zeb! Egy diplomás vagy majdnem diplomás ember ennyi idős korára hogy ekkora fasz maradjon ahhoz csak gratulálni tudok! Elképzelem zebet ahogy ül a fotelban és két ilyen hozzászólás között magára élvez! :D

    Te Zeb hol akarsz elhelyezkedni? Mert ekkora faszkalapot páros lábbal fognak kirugni az első napon bármely valamirevaló cégtől! Az ilyen barmokat állatkertben vagy cirkuszban kéne mutogatni hadd röhögnek a "sudribunkó AMDs kőművesek rajta".

    Gratulálok ekkora faszkalapot életemben nem láttam, pedig láttam már párat! :P Hogy sikerült idáig jutni?
  • Laci73 #33
    Érdekes a politikai párhuzam. Mert ha igaz az állítás, akkor nálunk győzött az AMD :)))))))

    Komolyan szólva: nem kell félteni az Intelt az AMD-től. De azt meg kell értenie mindenkinek, hogy a 32 bites x86 struktúrák ideje lejárt.
    A jövő a 64 bité, és az Intel cserben hagyta sok tízmillió Pentium vásárlóját. A P4 valóban jó prockó - jelenleg. De az óra ketyeg... Vagy talán az Intel is a MicroSoft politikát követi, és azzal áll majd elő, hogy aki 64 bitet akar, az vegye meg az Itanium2-őt. Az I2 valóban előrelépés volt, de van egy apró hibája: NEM kompatibilis az x86-al. Ezért tartom jó ötletnek az AMD politikát. (x86 és 64 bit egyben, majd ezt követi jó öt év múlva a valódi 64 bit) Az Athlon processzorokkal kapcsolatban pedig annyit: ezek eleve tuningolt processzorok, az AMD rákényszerült erre a lépésre. Ezért van, hogy leég egy-kettő, és a P4 sokkal stabilabb. De. Jövőre a P4 már a Clawhammer-el néz szembe, és nagyon nehéz dolga lesz. (Ha ki nem dől addig anyagilag az AMD :)) A jövő év zajosabb lesz, mint az idei. 2002 unalmas év volt sajnos. Hajrá 2003!!!
  • MuERTe #31
    Ezzel meg, mint lumpenproli, nem is akarok :DD
  • MuERTe #30
    Hát ezzel én, mint leendő informatikus, nem tudok vitába szállni :))