Franczy

DDR-II kompatibilis Hammer chipek 2004-ben

Habár az Advanced Micro Devices (AMD) vadonatúj, nyolcadik generációs Hammer processzorai hivatalosan még be sem mutatkoztak, szakmai körökben már javában arról folynak az eszmecserék, hogy a chipgyártó ezen 64 bites újdonságai hogyan viszonyulnak majd a következő generációs, DDR-II memóriákhoz. A legfrissebb roadmapek szerint a DDR-II szabvánnyal kompatibilis első memóriamodulok várhatóan a jövő év harmadik negyedévében mutatkoznak majd be, vagyis megközelítőleg hat-kilenc hónappal azt követően, hogy az AMD 2002 végén-2003 elején lerántja a leplet az asztali számítógépekbe szánt, Hammer alapú Athlon chipjeiről, illetve a szerverekbe és munkaállomásokba szánt, ugyancsak Hammer alapokon nyugvó Opteron processzorairól.

Az eddigiekben nem jelentett különösebb problémát, ha a fejlesztők egy már forgalomban lévő processzort egy újfajta memóriatechnológiával szerettek volna összeházasítani, ehhez ugyanis "mindössze" új chipkészleteket és új alaplapokat kellett kifejleszteni. A Hammer termékcsaládba tartozó AMD processzorok esetében azonban a helyzet korántsem ilyen egyszerű, hiszen ezen processzorok integrált memóriakontrollerrel rendelkeznek. Az AMD nemrégiben megerősítette, hogy a Hammer magos új processzoraiban található memóriavezérlők csak és kizárólag az első generációs DDR memóriaszabvánnyal kompatibilisek, vagyis ezen 64 bites chipek csak a megfelelő átalakítások elvégzését követően tehetők DDR-II kompatibilissé.

Az AMD képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy DDR-II ügyben felesleges kapkodni, ugyanis előrejelzéseik szerint a második generációs DDR memóriák a legjobb esetben is csak valamikor 2004-ben árasztják majd el a piacot. Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy amikor az megjelenik, az AMD támogatni fogja a DDR-II technológiát - nyilatkozta az AMD szóvivője az üggyel kapcsolatban, majd hozzátette, hogy az AMD 2004-ben várhatóan kiadja majd azon, DDR-II kompatibilis Hammer chipjeit, melyeken elvégezte az akkor már több mint egy éve forgalomban lévő, első generációs Hammer chipekhez képest esedékessé váló módosításokat.

A memóriagyártó cégek közül a Samsung Electronics, valamint az Elpida Memory nemrégiben megkezdte a DDR-II szabvánnyal kompatibilis memóriachipek gyártását és tesztelését, míg a többi, memóriák, illetve alaplapok gyártásával foglalkozó cég várhatóan az idei év végén, illetve 2003-ban kezdi meg az új memóriákkal történő ismerkedést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #4
    karvi: ez nem az a hely. akinek még nincs meg, az eláshatja itt magát:)
    na jó, nem, enekm az edonkey filemegosztóról van.
    hammer+DDR1 sikeres lesz-e. sztem igen. főleg ha azt tekintjük, hogy a sledgehammer 128bites DDR csatolóval lesz ellátva...
  • Laci73 #2
    Javítás: Véletlenül nem 2003 elejétől ígérték?...
  • Laci73 #1
    Hmmmm. DDR-II. Véletlenül nem 2003-ra ígérték? Újabb probléma a modulok körül? Egy igen optimista előrejelzés szerint 2004 elejére már 128 bites DDR-II technológiát ígértek (8-8,5 Gb/s)... ellenben ki fog jönni 2003 közepén a 64 bites Rambus (RDD 1200) a maga szerény 9,6-11Gb/s teljesítményével. Persze az ár/teljesítmény mindig kérdés - százezerért nem kell RDD modul senkinek. De miért késik a DDR üdvöskéje? A DDR-333 maximális teljesítménye 3Gb/s körül mozog, ami még pont elég lesz az év végén megjelenő P4 és Athlon csúcsprockók diktálta tempóhoz. És egy éven át mi lesz? És a Hammer egyáltalán ki tud bontakozni DDR-333 mellet? Nemigen.