Franczy

Jönnek az önmegsemmisítő DVD-k?

Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha miután megnéztünk egy kikölcsönzött DVD filmet, nem kellene azt visszavinni a kölcsönzőbe, hanem egyszerűen ki lehetne dobni a kukába. Nos mindez már nem a jövő zenéje, ugyanis a lemezgyártó cégeknek már most rendelkezésükre állnak azon technológiák, melyek segítségével úgynevezett önmegsemmisítő DVD lemezeket lehet gyártani, vagyis olyan diszkeket, melyek néhány órán, vagy napon belül használhatatlanná válnak és kidobhatók.

Konkrét példákat tekintve, az Atlantic Records nevezetű amerikai kiadó egy promóciós kampány keretein belül nemrégiben egy olyan DVD lemezt adott ki, mely a Nappy Roots nevezetű hip-hop együttes felvételeit tartalmazta, és amely lemez kép és hanganyagát csak néhány órán keresztül lehetett élvezni, ugyanis ezt követően a diszk automatikusan használhatatlanná vált. Ugyancsak jó példa az MGM Studios nevezetű filmstúdió, mely a közelmúltban önmegsemmisítő DVD lemezen terjesztette a legújabb James Bond film, a "Halj meg máskor!" (Die Another Day) zeneklipjeit, illetve beharangozó filmanyagát. A James Bond-féle DVD lemez harminchat órán keresztül volt használható, vagyis a lemezre felvitt speciális kémiai anyagok ennyi idő alatt tették tönkre a diszket.

A kiadók tehát mindeddig csak különböző promóciós célokra szánt DVD lemezek esetében vetették be az úgynevezett önmegsemmisítő technológiákat, ugyanis szakértők szerint a szórakoztató ipar jelenleg még idegenkedik attól, hogy teljes értékű filmes alkotásokat ilyen lemezeken hozzon forgalomba. Ennek hátterében elsősorban az állhat, hogy az ebben a piaci szegmensben érdekelt cégek nyereségük nagy részét abból szerzik, hogy az emberek többször is kikölcsönöznek egy-egy lemezt, illetve, hogy késedelmi díjat fizetnek, amennyiben nem viszik vissza időben azokat.

Az önmegsemmisítő DVD lemezek működése felettébb egyszerű: a diszkek felületére felvitt "kémiai bomba" időzítője akkor kezd el visszaszámlálni, amikor a felhasználók kinyitják a légmentesen záró csomagolásukat, vagyis amikor a lemez levegővel érintkezik. Az audio CD-k, illetve CD-ROM-ok esetében is bevethető technológia idővel teljesen elsötétíti a lemezek felületét, így a lejátszó berendezések már nem képesek kezelni őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #24
    A fejlesztési összegeknek sokkal jobb és értelmesebb helye is lehetett volna.
  • J@no #23
    Én is hallottam már régebben a Modem Időkben, de ma kérdezett meg róla az egyik ismerősöm, aki ma hallotta.
  • Cselex #20
    DE még valami !!!
    Lehet hogy önmegsemisítőő de az a kérdés hogy lehet e írni mert ha igen akkor szart sem ér az egész.
    Megvesszük átirjuk 15 perc alatt és levannak szrva a gyártók az önmegsemisítőő vackukkal.
    De ezzel még az a szr dolog hogy nem lehet eltenni a jövőő nemzedéknek mert 2 óras es megromlik.
    Még jo hogy nem lehet megenni:)
  • Cselex #19
    MÉg jó hogy nem robban.
    Képzeljétek el ha robbannnna akkor petárda helyett lehetne használni a film megnézése után.
    Persze ha elidőzítünk akkor berobbanunk :)
  • Yfel #15
    Ki találta ki ezt a környezetvédelmi kezdeményezést?

    Úristen
    Y
  • Laci73 #14
    Szerintem is bukásra ítélt megoldás - egyrészt kinek kell, másrészt mi van például, ha megsérül a burkolat még az eladás előtt?
  • RelakS #9
    1.: ha a lemez 2 órán belül megsemmisíti önmagát, akkor hogy nézed meg a titanikot? (hehhe)
    2.: nem lenne ésszerűbb, ha a lézer indítaná a folyamatot?
    3.: mittomén 100-as tételekben vissza lehetne a használhatatlanná vált lemezeket küldeni a gyárnak újrafelhasználásra, ami támogathatná a postaköccséget, meg jutalmazna is néhány forinttal/dollárral/euróval
  • Munch #8
    Nem értem mi ebbe nekik a jó... szerintem nem olyan olcsó ennek az előállítása, hogy nekik megérje... De nem rossz, egyszer le lehessen másolni, oszt kész. :D
  • Hydro_man #7
    Jaaaa!!! Most már értem!
    Én meg azt hittem, hogy valami gagyi CD-t vettem?!
    De most már minden OK!
    :)
  • papabear #6
    az eligazítás után a diszk 5 mp múlva megsemmisíti önmagát...
    :o)