Franczy

Készülőben a kínai és tajvani DVD formátum

Tajvanon és Kínában két egymástól független konzorcium új DVD formátumok kidolgozásán munkálkodik, ugyanis ezen országokban az új DVD formátumok elterjesztésével szeretnének gátat vetni annak a gyakorlatnak, mely szerint a DVD lemezek és DVD lejátszók gyártásával foglalkozó cégeknek különböző licencdíjakat kell fizetniük japán, amerikai és európai cégek számára. Különböző források szerint a fejlesztések jó ütemben haladnak, és ha minden jól megy, akkor még az idei évben hivatalosan bejelentik az új DVD formátumokat.

Különböző források szerint Kínában már több mint egy éve folynak azon munkálatok, melyek egy új DVD formátummal, név szerint az AVD-vel (Advanced Versatile Disc) kapcsolatosak. Ezt az új DVD formátumot a jelenlegi tervek szerint Kínában, Tajvanon, Hongkongban és a környező távol-keleti országokban fogják majd alkalmazni. Korábban a legtöbb szakértő azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy az elsősorban a különböző kínai gyártók által támogatott fejlesztési projekt hamvába fog halni, azonban ezen korábban kritikus hangot megütő szakértők nagy része mostanság már más állásponton van, ugyanis az új DVD formátum mögött most már nem csak kínai, hanem nagyon komoly tajvani érdekeltségek is megtalálhatók.

Történt ugyanis, hogy több hónapnyi mérlegelés után a legnagyobb tajvani gyártók vezetői a közelmúltban találkoztak egymással, és egyöntetűen úgy határoztak, hogy ők is belevágnak egy a kínai gyártókéhoz hasonló DVD fejlesztési projektbe. A tajvani cégek egymás közt megállapodtak, hogy a tajvani DVD formátum a keresztségben az EVD (Enhanced Versatile Disc) nevet fogja kapni, és ami talán a legfontosabb, teljes mértékben kompatibilis lesz a kínai AVD formátummal. Egyelőre még sem az AVD-ről, sem az EVD-ről nem lehet túl sokat tudni, annyi azonban már bizonyos, hogy az ezen új formátumokkal kompatibilis lejátszók a DVD technológia esetében alkalmazott lézerfényt fogják használni, az új formátumú lemezek pedig körülbelül 1 GB-tal nagyobb kapacitásúak lesznek, mint a jelenleg forgalomban lévő egyoldalas, egyrétegű DVD diszkek. Ígéretek szerint egyébként mind az AVD, mind az EVD lejátszók kompatibilisek lesznek a hagyományos DVD lemezekkel. A kérdés mindössze annyi, hogy a DVD Forum mit fog szólni mindehhez, illetve, hogy egyáltalán lesz-e beleszólási joga a történésekbe?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zotya123 #1
    Ha a minőség is megmarad, miért ne, szóval hajrá!