JohnnyCage

1,5 GHz-en fog működni a következő Itanium

A chipóriás Intel következő generációs Itanium processzora, a Madison várhatóan 1,5 GHz órajelen fog működni, és elődjénél kétszer nagyobb, 3 MByte-os harmadszintű cache-sel fog rendelkezni.

A harmadik generációs IA-64 -alapú Itanium processzorok technikai részleteit az Intel egy, az Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc. (IEEE) szervezet által megrendezendő konferencián jelenti be a közeljövőben. A Madison kódnevű Itanium 3 processzorok 2003 közepén jelennek meg, de a chipóriás már a jövő februári Solid-State Circuits Conference konferencián bemutatja a megoldást.

A jelenlegi, McKinley magos Itanium 2 processzorok 900 MHz, illetve 1 GHz órajelen működnek, és a legdrágább változatok 3 MByte harmadszintű cache-t tartalmaznak. A Madison ezt a 3 MByte-ot is megduplázza, és 6 MByte L3 cache-sel fog készülni. A nagyobb méretű cache jelentős teljesítménynövekedést tesz elérhetővé, igaz az előállítási költségeket is drasztikusan megnöveli.

A 6 MByte L3 cache-sel rendelkező Itanium 3 410 millió tranzisztort fog tartalmazni, amely 374 négyzetmilliméteres helyet igényel a szilíciumlapkán. A chip fogyasztása 130 watt lesz, akárcsak a jelenlegi Itanium 2 változaté.

Az Intel Itanium processzorainak leggyengébb pontja az új IA-64 architektúra, amely az alkalmazások teljes újrafordítását igényli. A vállalatok vezetői - különösen a jelenlegi, kedvezőtlen gazdasági helyzet fényében - egyelőre nem szívesen térnek át az új, jelentős beruházásokat követelő platformra, és inkább a már jólbevált megoldásaikat alkalmazzák tovább. Az Intel Itanium processzorok eladásai ezért a chipek kiemelkedő teljesítménye ellenére is meglehetősen gyengén alakulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #8
    A Xeoné valóban pontosan ugyanolyan szar, mint az I2-é - viszont, maga a proci - és a hozzá tartozó architektúra - olyan olcsó a többi, valóban kidolgozott platformhoz képest, hogy bizonyos területeken el tudott terjedni.
    A Sparc-féle buszrendszernek meg utána lehet nézni. Nem gagyi.
  • Power #7
    Azért elég sok Xeon illetve UltraSPARC van a 4-8 procis rendszerek közt és mennyivel is jobb a buszrendszerük az I2-jénél? Semmennyivel se mégis ezekből építik a legtöbb ilyen rendszert.
  • Rive #4
    Nem jól látjátok a probléma valódi gyökerét. Senkinek semmi gondja az X86 kompatibilitás megtörésével, és az Intelnek egyenlőre semmi dolga a Hammer X86 kompatibilitásával. A valódi gond az, hogy bár az Itanium2 már valóban komoly processzorhoz méltó cache-rendszert kapott (erre a Hammer esetében egy darabig nem kell számítani), a buszrendszere csak igen korlátozottan használható abban a kategóriában, ahová tervezték.
    A Hammer nem képes felvenni a versenyt egyprocesszoros környezetben, de még a kétprocesszoros munkaállomások esetében sem. Ahol előnyben van, az a 4-8 vagy többprocesszoros szerverek területe - oda meg igen-igen nehéz bekerülni, lesz az Itaniumnak az elterjedéshez.