Franczy

A Dell Computer támogatja az Itanium 2 platformot

Habár a Dell Computer mindeddig igencsak szkeptikus volt az Intel 64 bites Itanium processzor termékcsaládja kapcsán, a világ legnagyobb számítógépgyártói között nyilvántartott cég képviselői a napokban végül is bejelentették, hogy a Dell Computer kínálatában a közeljövőben fel fognak tűnni olyan high-end kategóriás számítógépek, melyek Itanium 2 chipekkel lesznek felvértezve.

Joe Marengi, a Round Rock-i (Texas) székhelyű gyártó amerikai részlegének alelnöke a napokban zajló Comdex szakkiállítás keretein belül elmondta, hogy immár biztosra vehető, hogy a Dell Computer hamarosan meg fogja kezdeni a legújabb 64 bites Intel processzorokkal szerelt új szerver számítógépeinek a forgalmazását. "Hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy szerverfronton támogatni kívánjuk az Intel féle Itanium 2 platformot, vagyis felvettük ütemtervünkbe az ezen második generációs IA-64 architektúrára épülő processzorokkal ellátott rendszereket. Véleményünk szerint az Itanium 2 technológia nagyon is megbízható és kiváló teljesítményű" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Marengi.

Mint ismeretes, a Hewlett-Packard és az IBM az Itanium processzorok megjelenésével egy időben lényegében azonnal felugrott az Itanium vonatra, azonban a Dell Computer e tekintetben sokkal óvatosabbnak bizonyult. Az egy évvel ezelőtti Comdexen például nagy vihart kavart Marengi azon kijelentése, mely szerint az Itanium processzoros szerverek alkalmazása az akkori gazdasági körülmények ismeretében lényegében teljesen értelmetlen. Az igazsághoz tartozik, hogy 2001-ben a Dell Computer is kiadott egy Itanium processzoros munkaállomást, azonban ezen rendszer csak nagyon rövid és csúfos karriert futtot be.

Mindenképpen említésre méltó, hogy a Dell Computer immár jó ideje nyíltan foglalkozik azon gondolattal, mely szerint a közeljövőben nagy szerepet szán az AMD újgenerációs 64 bites processzorainak, az Opteron chipeknek. Marengi azzal kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, hogy azt követően, hogy a cég most az Itanium 2 mellett tette le a voksát, mennyi az esélye annak, hogy a közeljövőben Opteron-alapú Dell Computer rendszerek is napvilágot fognak látni, mint ahogy azt sem árulta el, hogy a cég Itanium 2-es rendszerei pontosan mikor fognak napvilágot látni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!