Franczy

A HP büszke Itanium 2 rendszerei teljesítményére

A Hewlett-Packard munkatársai a napokban nem kis büszkeséggel arról számoltak be, hogy a cég négyprocesszoros, Itanium 2-alapú rx5670-es szerver számítógépe a legfrissebb teszteredmények szerint rekordteljesítményre képes. Nem kétséges, hogy a Hewlett-Packard az ilyen és hasonló bejelentésekkel azon cégeket és rendszergazdákat szeretné meggyőzni, akik mindeddig szkeptikusak voltak az Intel Itanium 2 processzorok, illetve az ezen processzorokra épülő rendszerek teljesítménye kapcsán. A cég munkatársai hangsúlyozták, hogy az Intel 64 bites Itanium architektúrája nem egyszerűen csak kiváló teljesítményre képes, hanem emellett még rendkívül flexibilis is, melynek ékes bizonyítéka, hogy három operációs rendszer alatt is stabilan jól teljesített. Ezen operációs rendszerek egyébként a következők voltak: Linux, HP-UX 11i, valamint a Microsoft 64 bites Windows-a.


A négy darab 1 GHz-es müködési frekvenciával rendelkező Intel Itanium 2 processzorral szerelt HP rx5670-es szerver számítógép kategóriájában minden eddigi rekordot megdöntött Linux alatt a SPECweb99 SSL tesztben, HP-UX 11i operációs rendszer mellett a SPECjbb2000 tesztben, valamint Windows alatt az SAP APO-AP tesztben. A SPECweb99 SSL teszt arra hivatott, hogy lemérje, a számítógépes rendszerek milyen teljesítménnyel képesek különböző titkosított webes tranzakciók végrehajtására. Ebben a tesztben a Hewlett-Packard-féle Itanium 2 rendszer több mint 50 százalékkal jobban teljesített az ugyancsak négy darab 1 GHz-es processzorral szerelt, Power4-alapú IBM p630-as szerver számítógépnél, valamint több mint kétszer jobb teljesítményt nyújtott a 900 MHz-es frekvenciájú UltraSparc III chipekkel szerelt Sun Microsystems-féle V480-as szervernél.

A számítógépek Java alkalmazások futtatása kapcsán nyújtott teljesítményét lemérő SPECjbb2000 tesztben a HP rx5670 másodpercenként 63414 műveletet volt képes végrehajtani, mely eredmény 33 százalékkal jobb az IBM négyprocesszoros RISC-alapú rendszerének, valamint 46 százalékkal a Sun Microsystems nyolcprocesszoros RISC-alapú szerverének az eredményénél. A HP rx5670 az SAP APO-DP tesztben is remekelt, ugyanis a korábbi rekordot képes volt több mint 15 százalékkal megdönteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)