Franczy

Itanium 2 processzoros, Linuxos HP munkaállomások

A Hewlett-Packard képviselői bejelentették, hogy a cég a napokban megkezdte azon újgenerációs, Intel Itanium 2 processzoros munkaállomásainak a forgalmazását, melyek a Red Hat Linux egy új, high-end kategóriás változatával vannak ellátva. A Red Hat eredetileg azt tervezte, hogy az említett, Advanced Workstation névre hallgató operációs rendszert csak valamikor 2003 első felében dobja majd piacra, azonban egy a Hewlett-Packarddal a közelmúltban kötött együttműködési szerződésnek köszönhetően a fejlesztési munkálatok jelentős mértékben felgyorsultak, és az új szoftver ma már kész is van. Minderről Mike Evans, a Red Hat fejlesztési részlegének alelnöke tájékoztatta a sajtót a Hewlett-Packard mostani bejelentése kapcsán.

A Hewlett-Packard munkatársai elmondták, hogy egy idén október 18-ig tartó promóciós akció keretein belül a cég az eredetileg tervezettnél mintegy húsz százalékkal kedvezőbb áron forgalmazza két új munkaállomását. Az egy darab 900 MHz-es működési frekvenciával rendelkező Intel Itanium 2 processzort tartalmazó HP zx2000-es munkaállomás így most 4989 dollár helyett mindössze 3991 dollárba kerül, az eggyel magasabb teljesítmény kategóriába tartozó, két darab Intel Itanium 2 chipet tartalmazó HP zx6000 típusjelzésű új munkaállomás ára pedig 10595 dollár helyett csak 7851 dollár. A HP zx2000 szállítási határideje egyébként 2 hét, a HP zx6000 leszállítását pedig négy hét alatt vállalja a Hewlett-Packard.

Larry Mahoney, a Hewlett-Packard Itanium processzoros munkaállomások fejlesztésével foglalkozó részlegének termékmenedzsere a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a vásárlók mindkét új munkaállomás esetében szabadon dönthetnek azzal kapcsolatban, hogy a már említett Red Hat Linux Advanced Workstation, vagy a HP-UX operációs rendszerre tartanak igényt. Mahoney utalt arra, hogy 2003 első negyedéve előtt nem valószínű, hogy Windows operációs rendszerrel is elérhetők lesznek az Itanium 2 chipes munkaállomások, ugyanis a Microsoft várhatóan csak ekkor, illetve valamikor ezt követően készül el a 64 bites Windows végleges változatával. Windows fronton jelen pillanatban a Microsoftra kell várnunk - mondta Mahoney.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!