Franczy

Itanium 2 processzoros IBM szerverek

Az IBM a napokban bejelentette, hogy első saját fejlesztésű, Intel Itanium 2 mikroprocesszorokkal szerelt szerver számítógépei várhatóan a jövő esztendő első negyedévében kerülnek forgalomba. Brian Sanders, az IBM Intel processzoros xSeries rendszerek fejlesztésével foglalkozó részlegének marketing igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy már csak néhány utolsó tesztet kell elvégezni a cég Itanium 2 processzoros, IBM EXA chipskészletes, x440 típusjelzésű szerverein, és amennyiben ezen tesztek sikerrel zárulnak, akkor ezen számítógépek a piaci körülmények függvényében az idei év végén, vagy a jövő év elején már forgalomba is kerülhetnek.

"Bizton állíthatom, hogy 2003 első negyedévében már nagy számban kaphatók lesznek cégünk Intel Itanium 2 processzoros szerver számítógépei. Ezen rendszerek eleinte kizárólag négyprocesszoros változatban lesznek kaphatók, azonban a jövő év második negyedévében már várhatóan kihasználjuk az EXA chipsetben rejlő lehetőségeket és piacra dobjuk a tizenhat darab Itanium 2 chippel szerelt új szervereinket" - nyilatkozta Sanders.

Szakértők szerint mind az IBM, mind az Intel számára nagy jelentőséggel bír, hogy hamarosan már IBM gyártmányú, Itanium 2 processzorokkal szerelt szerver számítógépek is kaphatók lesznek. A Gartner Dataquest piackutató cég előrejelzései szerint egyébként az Itanium 2-es rendszerek az elkövetkező időszakban csak nagyon lassan lesznek képesek meghódítani a piacot. Az említett cég szakértői úgy vélik, hogy 2004-ben várhatóan 50 ezer, 2006-ban pedig előreláthatóan mintegy 168 ezer Itanium processzoros szervert fognak eladni világszerte. A jelenlegi, illetve közeljövőben bemutatkozó Itanium processzoros szervereket egyébként úgy tervezték, hogy a következő generációs Itanium chipekkel is kompatibilisek legyenek. A Madison fejlesztési kódnevet viselő Itanium 2 utód várhatóan 2003-ban, a Montecito kódnevű processzor újdonság pedig 2004-ben lát majd napvilágot.

Az Big Blue-nál egyébként javában folyik az x440 szerver számítógépek Intel Xeon MP processzorokkal szerelt változatainak a fejlesztése is. Az IBM jelenleg maximum nyolc darab Xeon MP processzorral szereli ezen rendszereit, azonban várhatóan még az ősszel napvilágot lát a tizenkettő, illetve tizenhat darab processzorral ellátott változat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #3
    sztem win2000 adv.szerver alatt nem nagyon támogatja még a windows az annyi processzort... bár a win2000 adv.szerver meg nem fut még 24procin sem rendesen... tehát várni kellene még...