Franczy

Az Elpida Memory Kína felé tekintget

Yukio Sakamuto, a japán székhelyű Elpida Memory nemrégiben kinevezett elnöke a napokban egy interjújában azt nyilatkozta, hogy az Elpida hosszabb távú tervei közé tartozik a memóriagyártás mintegy 50 százalékának alvállalkozókhoz történő kihelyezése, ezen projekt keretein belül pedig az Elpida várhatóan elsősorban kínai chipgyártókkal fog szerződni. Sakamuto elmondta, hogy az Elpida először a Japánban és Tajvanon található üzemeiben szeretne növelni a gyártókapacitásán, majd ezt követően leghamarabb valamikor 2004-ben kezdi meg egyes memóriáinak Kínában történő gyártását.

Az Elpida elnöke kiemelte, hogy jelen pillanatban világszinten talán Kínában fejlődik a legdinamikusabban a félvezetőgyártás, melynek ékes bizonyítéka, hogy immár számos amerikai, európai és ázsiai nagyvállalat megvetette a lábát az országban, vagyis itt gyártatja különböző chipjeit. Konkrét példát tekintve, legutóbb a Texas Instruments (TI) vezetősége hozott egy olyan döntést, melynek értelmében a TI egyes DSP (Digital Signal Processor) chipjeit a közeljövőben már Kínában fogják gyártani. Miután meghallottam, hogy a TI 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező chipeket fog gyártani Kínában, felvetődött bennem a gondolat, hogy nekünk is meg kellene próbálni a dolgot - nyilatkozta Sakamuto.

Sakamuto elmondta, hogy eddig a TI-vel szerződő Semiconductor Manufacturing International Corporation, valamint a Grace Semiconductor Manufacturing Corporation neve merült fel, mint lehetséges kínai chipgyártó partner, azonban hangsúlyozta, hogy az Elpida vezetősége mindeddig nem hozott végleges döntést az üggyel kapcsolatban. Említésre méltó, hogy az Elpidában 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, ugyancsak japán NEC Corporation már rendelkezik kínai gyártósorokkal, eggyel Pekingben és eggyel Sanghajban. A kettő közül a sanghaji üzem a fejlettebb, ahol is 0,18 mikronos gyártási technológiák segítségével készülnek a különböző chipek. A világ különböző régióiban székelő chipgyártók egyébként nem titkoltan azért szimpatizálnak egyre inkább Kínával, mert jelenleg ebben a jelentős adókedvezményeket nyújtó ázsiai országban tudják legyártatni legolcsóbban a termékeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!