Franczy

Áremelkedés és hiány várható a memóriapiacon

Különböző források szerint novemberben újfent növekedni fognak a DRAM memóriaárak, miközben némi hiány várható a memóriapiacon. Az elmúlt hetekben jelentősen javultak a személyi számítógépek eladási mutatói, ami egyrészt memória áremelkedést, másrészt hiányt okoz a piacon, ezenkívül pedig tudni lehet, hogy a legnagyobb árváltozások a nagykapacitású DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriachipek, illetve memóriamodulok piacán várhatók - derül ki a legfrissebb jelentésekből. Egyes források szerint a kialakulóban lévő hiány hátterében nemcsak a javuló PC-s eladási mutatók állnak, hanem többek közt azon tényező is, mely szerint a memóriagyártók cégeknek mostanság folyamatosan gyártási problémáik adódnak, és új fejlesztéseiket nem tudják az eredeti terveknek megfelelően végrehajtani.

A DRAMeXchange legfrissebb adatai szerint egy 128 Mbit-es DDR SDRAM memóriachip jelenleg átlagosan 4,41 dollárba kerül, mely ár mintegy 2,32 százalékkal magasabb az említett chip múlt heti átlagos áránál, vagyis az áremelkedés lényegében már el is kezdődött, novemberben pedig várhatóan ki fog teljesedni. A 256 Mbit-es DDR SDRAM memóriachipek ára az elmúlt héten megközelítőleg 2,8 százalékot emelkedett, így jelen pillanatban 8,80 dollárt kell fizetni egy ilyen memóriachipért.

"Előrejelzéseink szerint némi nyugalmat követően az elkövetkező hetekben újfent felgyorsulnak a memóriapiaci események, és a memóriaárak jelentősen emelkedni fognak mind az SDR, mind a DDR SDRAM memóriák piacán. Az általunk megkérdezett memóriagyártó cégek szerint a memóriapiacon hiány van kialakulóban, vagyis a gyártók pillanatnyilag nem képesek annyi memóriachipet és memóriamodult gyártani, amennyire a piacon szükség lenne. Ezen információkat egyébként a disztribútorok is megerősítették. Jelenleg a nagykapacitású DDR SDRAM memóriákat a legnehezebb beszerezni és várhatóan ezen memóriák ára fog emelkedni a legnagyobb mértékben" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a DRAMeXchange egyik munkatársa.

"Pillanatnyilag a 256 MB-os, 512 MB-os és 1 GB-os DDR SDRAM-ok a leginkább csak szórványosan kapható memóriamodulok. A legnagyobb kereslet egyébként a Samsung-féle 256 MB-os, 266 MHz-es működési frekvenciájú DDR SDRAM memóriák iránt mutatkozik, melyek ára az elmúlt két hétben mintegy 10-15 százalékkal emelkedett" - nyilatkozta az egyik amerikai disztribútor, majd hozzátette, hogy manapság a PC1066-os Rambus memóriák is egyre keresettebbek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #5
    Érdekes, hogy ezt minden ilyen cikknél eljátsza valaki :)))))
  • Laalee #4
    nem 1 chip az bit es ebbol raknak 8 at 1 modulra hogy 128 mbyte os legyen :D
  • Pheel #2
    Igazából leszarás nem? Ha kell, úgyis veszel, ha nem, akkor amúgy sem...