JohnnyCage

Tovább növelte piaci részesedését az nVidia

A grafikus chip gyártó nVidia az idei harmadik negyedévben az ATI Radeon 9000/9700 sorozatának debütálása ellenére is növelni tudta piaci részesedését, és tovább szilárdította vezető pozícióját.

A Mercury Research piackutató cég jelentése szerint az nVidia részesedése a grafikus processzorok piacán 58 százalék volt az idei harmadik negyedévben. Ez két százalékkal nagyobb, mint a társaság második negyedéves részesedése. A legnagyobb rivális ATI Technologies ezzel szemben annak ellenére is veszített piaci részesedéséből, hogy a társaság a harmadik negyedévben piacra dobta a csúcskategóriás R300 (Radeon 9700 Pro), és a költséghatékony RV300 GPU (Radeon 9000 Pro) sorozatot. Az ATI a jelek szerint hiába rendelkezik a jelenlegi legnagyobb teljesítményű grafikus processzorral, a társaság piaci részesedése a harmadik negyedévben 33 százalékra esett vissza a második negyedév 36 százalékos eredménye után.

Az nVidia várhatóan november végén jelenti be az új NV30 grafikus processzort a Las Vegas-i Comdex kiállításon. Az NV30 a társaság szerint lenyűgöző teljesítménnyel, és moziminőségű grafikával fog rendelkezni. Az ATI Radeon 9700 Pro ellenfelének szánt chip karácsonyig azonban várhatóan csak korlátozott mennyiségben lesz elérhető a piacon, amely az elemzők szerint komoly előnyt jelent az ATI számára a karácsonyi vásárlószezonban.

Az nVidia a napokban azonban megvédte álláspontját. A társaság szerint a 130 nm-es csíkszélességű chipgyártási technológiára való átállás némiképp lelassítja ugyan az NV30 kiadását, hosszútávon viszont jelentős előnyökkel szolgál. "Azzal, hogy most végrehajtjuk a technológiai váltást, jelentősen megkönnyítjük a jövő évi dolgunkat. Előbb-utóbb mindenkinek végre kell majd hajtania ezt a lépést" - mondta a chipgyártó egyik képviselője, aki megerősítette, hogy az új NV30 GPU az év végéig csak korlátozott számban lesz elérhető a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pöty #19
  Mivel vannak akik szeretik ha játékra+munkára is jó a kártya.
 • Pöty #18
  És a quadro nem ugyanaz mint a 4600? Egy ellenállás átforrasztása a különbség köztük. Viszont a 9700-as radeonnal az ati azt a szegmenst nem bővítette. Csupán erre akartam célozni.
 • Pöty #14
  Azért ehhez hozzá kell tenni hogy R9700 nem igazán támogatja a profi alkalmazásokat. Szóval abban a szegmensben nem igazán tarol.
 • Power #13
  Közben kiderült veszteséges volt a harmadik negyedév és az NV30 már az nVidia szerint is csak jövőre lesz. :-)
 • Power #12
  "Azzal, hogy most végrehajtjuk a technológiai váltást, jelentősen megkönnyítjük a jövő évi dolgunkat. Előbb-utóbb mindenkinek végre kell majd hajtania ezt a lépést"
  Csak nem mindegy, hogy rajtatok kisérletezik ki, vagy már egy bejáratott dologra kell áttérni. Az NV30 viszonylatában ez nem jelent sokat, 20 dolcsival olcsóbban tudjátok adni, kb. $400-nál nem mindegy?.
  15%-kal magasabb frekvencia, ez okés, de ez is csak kevés emberkének fontos.
 • Power #11
  Érdemileg hozzászólva. Az Radeon 9X00-es kártyák, a negyedik negyedévben voltak elérhetők nagytételben, szóval az várható volt, hogy az ATi számára nem lesz nagy durranás a Q3, DE a negyedik negyedévben erősödni fog az ATi...ilyen ez, egyszer az egyik aztán a másik.
 • Power #10
  A németre se. :-)
 • sztavrosz #8
  Ez nem igaz: "a világon összesen nem beszélnek 125 millióan franciául"
 • Lazarus #7
  NA erre is kiváncsi leszek :)
  Remélem némiképp agyonüti a jelenlegi árakat
 • Vízipók #6
  Majd ha kijön, és végre megkapom az értesítést a Szerencsejáték RT-től, veszek 10-12 darabot. Kíváncsi vagyok, meddig lehet majd húzni.:-)