Franczy

Jövő héten érkeznek a nem éppen olcsó Tablet PC-k

A Microsoft-féle Tablet PC projekt hamarosan révbe ér, ugyanis a jövő héten a nagyobb számítógépgyártó cégek megkezdik az első Tablet PC-k forgalmazását. Ezek az újgenerációs, a jelenlegi hordozható számítógépek felváltására hivatott eszközök azonban korántsem számítanak majd olcsó mulatságnak, ugyanis kezdőáruk 2000 dollár körül fog alakulni, egyes modellekért pedig a gyártók akár 2500 dollárt is el fognak kérni. Konkrét példát tekintve, a Toshiba jövő héten debütáló Portege 3505 típusjelzésű Tablet PC-je 2499 dollárba fog kerülni. Ezért az összegért a vásárlók egy olyan, mindössze 1,8 kilogramm tömegű hordozható számítógépet kapnak, mely többek közt 12,1 colos képátlójú kijelzővel, 1,3 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium III processzorral, 512 MB memóriával, egy 40 GB kapacitású merevlemezzel, valamint 802.11 és Bluetooth kontrollerrel van ellátva. A Portege 3505 a Toshiba csúcskategóriás Tablet PC-je lesz, tehát a gyártó ezenkívül várhatóan több olcsóbb modellt is be fog mutatni.

Mint ismeretes, a Tablet PC-k lényegében olyan következő generációs hordozható számítógépek, melyek esetében elsősorban a nagyméretű lapos LCD kijelző, valamint az adatbevitelre szolgáló digitális toll jut fontos szerephez. Tény, hogy az eddigiekben is voltak már a Tablet PC-hez hasonló kezdeményezések, ezek azonban néhány kivételtől eltekintve egytől egyig kudarcot vallottak. Szakértők szerint a mostani Tablet PC divathullám sikerére a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cége, a Microsoft lehet a garancia, mely cég egyébként a Tablet PC operációs rendszerét fejleszti, és amely cég elindította ezt az egész Tablet PC projektet. A keresztségben Microsoft Windows XP Tablet PC Edition nevet kapott operációs rendszer egyébként olyan Tábla PC-ken fog futni, melyek elsősorban takarékossági szempontok miatt a legtöbb esetben teljesen hagyományos notebook alkatrészekre épülnek.

A számítógépgyártó cégek nem titkolják, hogy a Tablet PC-k némileg drágábbak lesznek a jelenleg forgalomban lévő notebookoknál. A Hewlett-Packard munkatársai a napokban például azt nyilatkozták, hogy a cég Tablet PC-i nagyjából 200 dollárral kerülnek majd többe, mint a hasonló kategóriás pehelysúlyú notebookok. Szakértők szerint a Tablet PC projekt hátulütője éppen a túlzottan magas ár lehet, ugyanis a felhasználók nem szívesen szórják a pénzüket. A gyártók mindenesetre optimisták, és azt állítják, hogy a Tablet PC-k viszonylag rövid időn belül teljesen átveszik majd a notebookok helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #4
    Már előrendeltem 10-et :DD