JohnnyCage

Pert veszített a Netscape

A Netscape Communications elveszítette azt a pert, amelyben a Netscape böngésző egyes felhasználói azért perelték be a társaságot, mert az titokban bizalmas információkat szerzett meg a felhasználókról.

Az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság ítélete szerint a Netscape a böngésző felhasználói licenszszerződése alapján sem volt jogosult titkos információk gyűjtésére a felhasználókról. A társaságot a közelmúltban egyébként több felhasználói csoport is beperelte, mert az AOL Time Warner-féle SmartDownload szoftver segítségével elektronikus kémkedést hajtott végre számítógépükön. Az AOL nem sokkal a per indítását követően kivette a "spyware", azaz kémkedési funkciót a szoftverből, mindez a per szempontjából azonban már nem bír jelentőséggel.

A mostani, másodfokú ítélet, amely megerősítette az elsőfokú döntést, megnyitja a kaput a hasonló perek felé. Az utóbbi időben ugyanis számos olyan szoftver látott napvilágot, amely a felhasználó tudta nélkül titkos infomációkat gyűjt, és elsősorban marketing célzattal továbbítja azokat bizonyos társaságoknak. Az ügyben illetékes bírók egyébként arra alapozták döntésüket, hogy a Netscape Communicator felhasználói licenszszerződése nem vonatkozik a csomaghoz csatolt SmartDownload kiegészítőre.

"A felhasználók többsége nem tudott a külön licenszfeltételekről, amelyekben a társaság fenntartotta magának az információgyűjtés jogát" - áll az ítélet indoklásában. A fellebbviteli bíróság elsősorban azért ítélt a felperesek javára, mert a külön licenszszerződést a megszokott eljárási móddal szemben nem kellett végigolvasniuk és elfogadniuk a felhasználóknak a telepítés sikeres végrehajtásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #3
    Cink
  • gz8 #2
    Hehe, necckép suxx :-p
  • CAD #1
    Hehe, ez szopas... hajra, hajra.