JohnnyCage

Mod chip pert vesztett a Sony Corp.

A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai társasága jelentős visszalépést szenvedett el a mod chipek elleni nemzetközi harcában, amikor egy ausztrál bíróság a gyártó ellen hozott ítéletet.

Egy ausztrál bíró pénteken azt a döntést hozta, hogy az eredeti PlayStation játékkonzolhoz készített mod chipek a helyi törvények szerint nem sértik a Sony jogait. Az ausztrál törvények az efféle esetekre vonatkozóan egyébként nagymértékben hasonlítnak az amerikai Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvényre, amely szigorú büntetést helyez kilátásba a másolásvédelmi technológiák kijátszásával, hatástalanításával kapcsolatban.

A döntés egy héttel azután született, hogy egy kanadai PlayStation 2 mod chip kereskedő másfél év felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 17 ezer dolláros pénzbírságot kapott a chipek, illetve illegálisan másolt játékok terjesztéséért.

A mod chipek olyan, játékkonzolokba forrasztható illegális megoldások, amelyek hatástalanítják a konzolok másolásvédelmét, lehetővé téve ezzel a másolt lemezek használatát. A Microsoft Xbox esetében a mod chip saját készítésű szoftverek, mint például MP3 lejátszók használatát is lehetővé teszi a konzolon.

Az ausztrál perben a Sony a Sydney-i Eddy Stevens-t vádolta jogainak megsértésével, aki az első PlayStation játékkonzolhoz árult, illetve szerelt be mod chiepeket. Ronald Sackville bíró szerint a chipek nem szegik meg az ausztrál törvények vonatkozó részeit, mert olyan legális tevékenységet is lehetővé tesznek, mint például a külföldről behozott lemezek lejátszása, illetve a saját célja készített biztonsági másolatok használata.

"Semmilyen olyan bizonyíték nincs, ami arra utalna, a gyártó célja a megoldással az volt, hogy csak az Ausztráliában és Európában vásárolt, jogszerű lemezek használatát tegye lehetővé" - áll Sackville határozatában, aki szerint a PlayStation gyakorlatilag nem is tartalmaz másolásvédelmi technológiát, mert bár meggátolja a másolt lemezek lejátszását, magát a másolást nem akadályozza.

A bíró egyébként egyetért a Sony-val abban, hogy Stevens törvénysértést követett el az illegálisan másolt játékok árusításával. Ez utóbbi vádpontban később születik ítélet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #9
    Nem amíg nincs mire, előbb gyűjtsél össze pár millát kézpénzben :P
  • Laci73 #7
    Gyakorlatilag bármely másolásvédelem-ellenes törvény kijátszható ezzel:" az általunk készített hardver-bővítés :))) mindössze lehetővé kívánja tenni más programok futtatását az adott eszközön, az illegális másolatok készítőit mi is elítéjük, ejnye-bejnye."
  • JHetfield #6
    amugy igen erdekes ez a hir...mar a cime is...semmi nem derult ki igazabol csak az hogy a mod chip gyartok kozul mindenki bunos...az hogy most pert vesztett a sony abbol kurvara nem derult ki semmi:] ...sott erdekes hogy a vegen ott van hogy a biro is egyet ert azzal hogy akik ezt a dolgot csinaljak bunosok es elitelendo...:]

    ...de most akkor mi volt a jelentosege annak hogy a sony pert vesztett...:)
  • versio #5
    probáld meg átmásolni a aktion lemezt
    megtudod hogy kell akadályozni a másolást:))))))

  • cue #4
    "mert bár meggátolja a másolt lemezek lejátszását, magát a másolást nem akadályozza."

    ...izé, biztos nagyon korlátolt vagyok, de ezt nem értem...

    Hogy akadályozza a másolást egy csak lejátszásra alakalmas szerkezet? Pici plasztik a lejátszófejbe, aztán, ha másolást érzékel BUMMM???

    Nevetséges dolog ez a jog...:(
  • Gabest #2
    Nekem tényleg nincs..., ja de egy snes, tud valaki snes-t mod chippelni? Nem akarok kimaradni én se semmiből! :P