JohnnyCage

Összefogást sürget a Toshiba a rendszerchipek piacán

A legnagyobb japán chipgyártóként ismert Toshiba Corp. több másik, japán céghez hasonlóan az összetett, speciális rendszerchipekre összpontosít, amelyek az autóktól a fénymásolókig egyre több területen találhatók meg.

A külföldi riválisok, mint például a Dél-Koreai Samsung Electronics azonban a rendszerchipek piacát is célba vették, ezért a japán cégek sikere az összefogáson, és a szellemi tulajdon ésszerű kihasználásán múlik, mondta a Toshiba egyik vezetője csütörtökön.

- Ez nem olyan, mint a memóriachipek piaca, ahol befektetsz egy jelentősebb pénzösszeget, és máris jól haladsz - mondta Katsuji Fujita, a Toshiba rendszerchipekkel foglalkozó részlegének vezetője egy interjú során. - Hosszú időbe telik, mire felállítasz egy bázist, és összegyűjtöd a szükséges dolgokat - tette hozzá.

Japán chipgyártó óriásait a közelmúltban majdnem kiszorították a memóriapiacról az olyan külföldi cégek, mint a Samsung. Több tízezer alkalmazott elbocsátását, illetve dollármilliárdos veszteségeket követően a társaságok a rendszerchipek piaca felé fordultak.

Mint a Samsung vezetői kedden bejelentették, a társaság öt év alatt összesen 3,34 milliárd dollárt fog áldozni a rendszerchipek piacának meghódítására. - Nem nagyon van még egy olyan cég, amely ekkora összegekkel tud dobálózni - mondta Fujita, aki szerint a Toshiba az elmúlt egy évtizedben összesen 1,68 milliárd dollárt fektetett a rendszerchipekbe.

Fujita szerint a japán chipgyártók egyetlen esélye az összefogás, és a külföldi riválisok elleni együttes harc. - A japán cégek fölösleges konkurenciaharcot folytatnak egymással, és gyakorlatilag egyező technológiákat fejlesztenek ki külön-külön - mondta Fujita.

A Toshiba jelenleg a Fujitsu-val folytat tárgyalásokat a rendszerchipek üzletágában való összefogásról, de a társaság legnagyobb partnerével, a Sony-val is erősíteni szeretné kapcsolatát. Két másik japán gyártó, a Hitachi és a Mitsubishi Electric a cégek márciusi bejelentése szerint szintén össze kíván fogni a szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!