JohnnyCage

Felszállóágba kerültek a chipgyártó eszközök rendelései

Az Észak-Amerikai, félvezetőgyártó eszközökkel foglalkozó társaságok a június folyamán mintegy 1,16 milliárd dolláros megrendelést nyertek el, amely értékelhető növekedést jelent.

A társaságok júniusban már a második egymást követő hónapban tudtak 1 milliárd dollárnál nagyobb megrendelést szerezni, ami arra utal, hogy a chipgyártó cégek újból hajlandóságot mutatnak az új gyártóeszközökbe való beruházásra. A szakértők szerint ennek ellére stabil növekedésnek egyelőre nyoma sincs a félvezető iparban.

Ami a megrendeléseket illeti, a chipek gyártására és tesztelésére használt berendezések Észak-Amerikai piaca júniusban mintegy 5 százalékot növekedett a társaságok 1,16 milliárd dolláros előrevetített összbevétele nyomán. A májusi, 1,11 milliárd dolláros összrendelés szintén növekedést jelentett, és az 1 milliárdos határt is szintúgy átlépte, közölte a Semiconductor Equipment and Materials International (Félvezetőgyártási Eszközök és Alaplanyagok) elnevezésű kereskedelmi csoport.

Az eladott félvezetőgyártó eszközökből származó bevételek, amelyek általában néhány hónapos késéssel követik a megrendeléseket, 906 millió dollárt tettek ki a hónapban, 4 százalékkal felülmúlva ezzel a májusi, 869,6 millió dolláros eredményeket.

Stanley Myers, a SEMI csoport elnöke úgy véli, bár a növekedés néhány hónap óta folyamatos, egyelőre nem lehet fellendülésről beszélni. A vezető szerint az egész félvezetőipar helyzetét tükröző szegmens valódi fellendülésére legalább 2003-ig várni kell majd.

"A félvezetőipari társaságok költségvetési terveiről szóló zavaros hírek közepedte az Észak-Amerikai, félvezetőgyártó eszközök készítésével foglalkozó cégek folyamatos növekedést értek el" - áll Myers közleményében.

A júniusi adatok 1,28-as rendelés/bevétel arányt mutatnak, ami annyit jelent, hogy minden 100 dolláros bevétel helyébe 128 dollárnyi új rendelést szereztek a cégek. Ez a mutatószám természetesen annál jobb, minél nagyobb. A mostani adatok egyelőre mérsékelt, ugyanakkor stabil növekedést mutatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!