JohnnyCage

Kína felé nyitnak a notebook ipar képviselői

A Dél-Koreai, japán, és tajvani notebook gyártó cégek egyre inkább a fejlődő Kína felé fordulnak, az okok azonban teljesen eltérőek.

Számos tajvani, illetve japán céget követően a Dél-Koreai Samsung Electronics is új gyár építése mellett döntött Kínában.

A Samsung, amely bőséges notebook alkatrész, például TFT LCD kijelző, illetve DRAM készletekkel rendelkezik saját gyáraiból, számos tajvani, illetve japán riválisát követve kínai gyár építésébe fogott. A társaság nem mást tűzött ki céljául, minthogy 2005-ig bekerül a világ öt legnagyobb notebook gyártója közé.

A Samsung Electronics-hoz hasonlóan az első öt gyártó között lévő, japán Toshiba Corp. is a közelmúltban hozta nyilvánosságra kínai notebook gyártási terveit. A társaság 7 milliárd yent kíván fektetni Hangzhou-i (Jiangsu tartomány, Kína) gyárába, amely a jövőben a társaság elsőszámú notebook gyártási központja, és egyben legnagyobb ázsiai gyáregysége lesz. A Toshiba a lépéssel lecsökkentheti előállítási költségeit, ezáltal hatékonyabban szállhat versenybe a notebook ipar többi nagyágyújával, mint például a Dell Computerrel és a Hewlett-Packarddal. Emellett rendkívül fontos a cég számára, hogy a kínai gyártással az egyre bővülő, komoly jelentőséggel bíró helyi piacot is ki tudja használni.

A tajvani notebook gyártók ezzel szemben elsősorban azért telepítik gyártósoraikat Kínába, mert OEM partnereik megtartásához elengedhetetlen követelmény az alacsony előállítási költség. Ez alól némileg kivételt képeznek azok a tajvani cégek, amelyek saját márkanevük alatt értékesítik notebookjaikat, mint például az ACER, és az ASUStek Computer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!