JohnnyCage

A Linuxra vetődik a SUN és a Solaris fénye

A SUN Microsystems jelentős erőforrásokat mozgósítva azon dolgozik, hogy biztosítsa a Solaris és Linux operációs rendszerek zökkenőmentes együttműködését.

Az elsősorban Unix-alapú szervereiről ismert Santa Clara-i (Kalifornia) központú SUN komoly erőfeszítéseket tesz a Linux interfészek Solarisba integrálására. A lépés elsősorban azt célozza, hogy a Linux-alapú alkalmazásokat könnyebb legyen átvinni a Solaris operációs rendszerre. A társaság azonban a Solris bizonyos képességeinek Linux alatti implementálásán is dolgozik, közölte Vivek Mehra, a SUN Cobalt csoportjának elnökhelyettese és menedzsere.

A munkálatok azt bizonyítják, hogy a SUN erőfeszítése a Linux széleskörű támogatásának elérése érdekében jóval több, mint reklámfogás. A társaság évekig figyelmen kívül hagyta a megoldást, mint a Solaris alacsonyabb rangú rokonát, az idei évben azonban teljes Linux támogatást hirdetett.

A stratégiai változás igen jelentős. A SUN-nak először is le kell fordítania számos szoftvert, mint például a SUN Open Network Environment-et az új operációs rendszerre. A másik fontos tényező, hogy a Linux elsősorban Intel-alapú rendszereken fut, vagyis a SUN riválisa könnyebben beleszólhat a társaság szerverpiaci tevékenységébe.

A taktikai hátrányok ellenére a SUN úgy döntött, hogy Linux szerverek népszerűsítését stratégiai célnak tűzi ki. "Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy még hatékonyabban vegyük fel a harcot a Microsofttal" - mondta Mehra. A SUN hétfőn egyébként Pentium III-, illetve Linux-alapú szerverberendezéseket jelentett be. A társaság az év második felében Intel kompatibilis processzorra épülő szervereket ad ki, amellyel az alsókategóriás szerverek piacán kívánja növelni versenyképességét.

A Linux egyébként akkor surrant be a SUN köreibe, amikor a társaság 2000-ben 2 milliárd dollárért felvásárolta a Cobalt Networks-t. Az óriáscég akkor még nem tulajdonított nagy jelentőséget a megoldásnak mondván, hogy a felhasználóknak sosem kellett tudniuk, milyen operációs rendszer volt a Cobalt speciális célú szervereiben.

A Cobalt programozói ezidáig is aktívan rész vettek a Linux módosításában, a SUN azonban konkrétan a Solaris irányába kívánja mozdítani a megoldást, tette hozzá Mehra. "A Cobalt korábbi munkáit felhasználva akarjuk a Solaris funkcióit a Linuxba építeni."

Bár Mehra nem kíván részleteket közölni arról, milyen módosításokat tervez a SUN megvalósítani a Linuxban, elmondása szerint a Linux a módosításokkal jóval ütőképesebbé fog válni a csúcskategóriás, sokprocesszoros szerverek piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)