Franczy

Készülőben a Linuxos iPod plug-in

Mint ismeretes, a Windows felhasználók nemrégiben használatba vehették az Apple Computer által kifejlesztett hordozható audiolejátszót, az iPodot, a legfrissebb híradások pedig már arról szólnak, hogy hamarosan a Linux operációs rendszert favorizálók is megbarátkozhatnak az Apple Computer parányi eszközével. Történt ugyanis, hogy egy San Francisco-i székhelyű kis szoftverfejlesztő cég, a Tex9 munkatársai a napokban bejelentették, hogy javában folyik az xTunes nevezetű zenelejátszó szoftverhez készített iPod plug-in bétatesztelése. Az említett xTunes szoftver nem más, mint az Apple Computer-féle iTunes szoftver Linux operációs rendszerekre fejlesztett klónja, a hozzá készített iPod plug-in pedig arra hivatott, hogy úgynevezett "drag-and-drop", vagyis "húzd és ejtsd" hozzáférést biztosítson az akár 10 GB kapacitású digitális audiolejátszóhoz.

A Tex9 képviselői a mostani bejelentés kapcsán egyelőre nem kívántak nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a tesztelési fázis meddig fog tartani, illetve, hogy a szoftver végleges változata mikor jelenik majd meg. A cég munkatársai annyit azért elárultak, hogy az iPod plug-in "minimális" összegért lesz megvásárolható, valamint, hogy az xTunes nevezetű szoftver továbbra is ingyenes marad. Szakértők szerint ez a piaci stratégia korántsem meglepő. Konkrét példát tekintve, a Ximian bárki által ingyenesen elérhetővé teszi Evolution nevezetű e-mail szoftverét, azonban a szoftver Microsoft Exchange szerverekkel történő együttműködését biztosító moduljáért már pénzt kér a cég.


Az ingyenes xTunes szoftverhez készített iPod plug-in ára nagyon kedvező lesz, azonban a plug-inból származó bevételeink várhatóan elegendők lesznek ahhoz, hogy továbbra is kiváló minőségű ingyenes, illetve kereskedelmi programokat tudjunk készíteni - nyilatkozta a cég egyik munkatársa.

A Linux felhasználóknak a Windows felhasználókhoz hasonlóan várhatóan nem kis problémát jelent majd, hogy az iPod FireWire interfésszel rendelkezik. Az Apple Computer-féle rendszerek esetében elterjedt interfész a személyi számítógépek esetében elég ritkának számít, ugyanis a PC-k a legtöbb esetben nem FireWire, hanem USB, illetve USB 2.0 kompatibilisek. Éppen ezért figyelemre méltó a Toshiba által a múlt héten bemutatott Gigabeat MEG50JS típusjelzésű hordozható digitális audiolejátszó, mely lényegében nem más, mint egy enyhén módosított, USB 2.0 interfészes iPod.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!