JohnnyCage

Codeweavers: MS Office Windows nélkül

A Linux asztali rendszerek körében való szélesebb körű elterjedése érdekében a Codeweavers kiadott egy szoftvert, amely segítésével a MS Office, és Lotus Notes alkalmazások gond nélkül futtathatóak Linux operációs rendszer alatt.

A CrossOver Office elnevezésű szoftver szükségtelenné teszi a Windows operációs rendszerek használatát az említett programok futtatásához, ráadásul a rendszerek teljesítményét drasztikusan lecsökkentő Windows emulátorokra sincs szükség.

Ezidáig amennyiben egy Linux felhasználó Windows-alapú alkalmazást akart futtatni, az alkalmazás mellett fel kellett telepítenie egy Windows emulátort, illetve meg kellett vásárolnia a Windows operációs rendszert is. A Codeweavers-féle CrossOver Office azonban lehetővé teszi a Microsoft Office, illetve Lotus Notes szoftvercsomagok közvetlen futtatását Linux alatt, amely a készítők szerint jelentős teljesítménynövekedést, valamint a költségek csökkentését eredményezi.

"A Windows alkalmazások Linux alatti futásának leegyszerűsítése egy komoly akadályt dönt le a Linux elterjedésében. A megoldás számos társaság számára lehetővé teszi, hogy kihasználja a Linux teljesítményét, rugalmasságát, és értékét" - mondta Rick Lehrbaum, a DesktopLinux.com főszerkesztője.

A Codeweaver még az idei évben kiadja a szoftver bővített változatát, amely más népszerű Windows alkalmazások Linux alatti futtatását is lehetővé teszi. A társaság egyelőre azonban nem közölte, pontosan mely alkalmazásokról van szó. "A 2002-es évben számos további Windows alkalmazás támogatását meg fogjuk valósítani, amely szerintünk tovább fogja erősíteni a Linux pozícióját az asztali rendszerek körében" - mondta Jeremy White, Codeweavers alapító elnöke.

A WINE (Wine Is Not an Emulator) alapjaira épülő CrossOver Office jelenlegi verziója az Office 97 és 2000 változatokat támogatja, de hamarosan megjelenik az Office XP-t támogató verzió is. A szoftver egyfelhasználós licensze 54,95 dollár, és már jelenleg elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #14
    Amit olvastam az oldalukon abbol az derul ki, hogy az Office egy "virtualis kornyezetben" fut amiben a makrovirusok es hasonlok tenyleg kart tudnak tenni, azonban sokkal kevesebbet mint Windows alatt... a legrosszabb esetben az Office-t kell ujrainstallalnod, ha a kornyezetet kivagja egy virus. Magaban az operacios rendszerben azonban nem tesznek kart a virusok
  • Csatti #13
    Az ingyen cuccokat is szponzoralni kell valamibol. Mindenkinek kell ennie. :)
  • Ligend #12
    Most lehet hogy hulyeseget mondok, de ha tenyleg korrektul fut az Office, akkor a makrovirusok azert ha mast nem is, de terjedni csak tudnak, nem?

    Mas:
    Szerintem ha valaki linux-ot hasznal, az nem szeretne fizetni azert, hogy office alkalmazasokat futtasson. Meg az Office-ert sem, nemhogy egy ingyenes szoftver (WINE) kicsit (vagy nagyon, ezt nem tudom) modositott valtozataert.

    Megint mas:
    Most hogy felneztem a www.winehq.com-ra, feltunt hogy az oldal aljan ott virit a "Hosted by CodeWeavers" szoveg...
  • Yfel #11
    És mindezek mellett még amiatt sem kell aggódnod, hogy vírusok és egyéb hülyeségek miatt fog leállni az egész cég...
  • Yfel #10
    Honnan tudod, hogy minden funkcio rendesen mukodik rajta? Hany tizezer teszt kombinaciot futtatott le rajta es kicsoda?

    Bocs, ezt egy kicsit elhamarkodtam... a tesztet végrehajtók szerint (a websiteokra találsz linkeket a linuxtoday.com-tól) a funciók amiket a legtöbbet használnak működnek (elég sokat leteszteltek)

    Azt sem kene elfelejteni, hogy amikor 3000 Win licenszt vesz egy ceg akkor $50 alatt kapjak darabjat.
    3000 codeweaver licensznél pedig még annál is sokkal olcsóbban

    Arrol vegkepp nem is beszelve, hogy A Win kliensek lenyegesen konnyebben menedzselhetok kozpontilag.

    Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ha linuxot telepítesz minden gépre ugyanolyan konfigurációval, akkor azokat nagyon könnyen lehet menedzselni normális eszközökkel... a Microsoft remote management cuccairól inkább ne beszéljünk, annyira szarok... nem csoda, hogy a nagyobb gyártók a saját szoftvereiket kell, hogy megírják erre a célra.
  • Yfel #8
    Valoban minden funcio rendesen mukodik rajta...

    Mas: A kerdes az, hogy most az office hasznalataert kifizetsz-e 50$-t, hogy fusson Linux alatt, vagy megveszed a Windowst 350$-ert... mert ugye itt van a program igazi erteke, hogy nem kell Windows licenszeket venned ha az Office az Egyetlen program amit hasznalni akarsz.

    Persze ezt nem igazan otthoni felhasznalok szamara talaltak ki, hanem cegekenk... ha belegondolsz, hogy mennyit lehet megsporolni azon, hogy nem kell 3000 windows licenszt venni, hanem csak ugyanennyit a lenyegesen olcsobb codeweaver-bol, akkor azonnal latod, hogy milyen jo uzlet.

    Mas: A Linux otthoni elterjedesere valoban nem _csak_ ilyen kezdemenyezesekre van szukseg, hanem kellene egy rendes DirectX emulator is, ami nem lassitja le nagyon a jatekok mukodeset. A wineX egy szep kezdemenyezes lenne, ha rendesen mukodne.

    Egyebkent azt hiszem, hogy pontatlansag a cikkben, hogy az Office "emulator alkalmazasa nelkul" mukodik. Ez igy ebben a formaban nem igaz, hiszen a Wine modositasarol van szo, tehat az Office tovabbra is a wine tetejen mukodik, csak sokkal megbizhatobban mint eddig. Meg gyorsabban, hiszen az eredeti cikk iroja szerint a Word 3masodperc alatt bejon alatta...

    Na mindegy mostanra ennyi
  • Mixyboy #2
    hajra Sracok! Ezt kell csinalni! Ez egy nagyon jo otlet volt!