Franczy

Bemutatkozott a Sun Cherrystone szerver

A Sun Microsystems képviselői kedden bejelentették a cég sokak által várva várt vadonatúj négyprocesszoros szerver számítógépét, a Cherrystone-t, mely szervernek a Sun Microsystems nagyon fontos szerepet szán az Intel processzoros szerverek elleni konkurenciaharcban. A most debütált Cherrystone, vagy más néven Sun Fire V480 szerverbe maximálisan négy darab 900 MHz-es működési frekvenciájú UltraSparc III processzort lehet belehelyezni, vagyis elmondható, hogy a Sun Fire V480 az eddigiekben már komoly sikereket elért nyolcprocesszoros Sun Fire V880 kisöccse. A Sun négyprocesszoros újdonsága egyébként annak a 450-es szervernek a közvetlen utódja, mely még UltraSparc II processzorokra épült, ára pedig 18695 és 52195 dollár között mozgott.

A Cherrystone szerver bemutatkozásával párhuzamosan a Sun Microsystems a Fire V880-as szerver számítógépeiben is meghonosította az immár 900 MHz-es frekvencián ketyegő UltraSparc processzort. A Sun ezen típusú számítógépeiben eddig egyébként a 750 MHz-es frekvenciájú UltraSparc III processzorok jelentették a csúcsot.

A Sun Microsystems a középkategóriás, illetve high-end Unix szerver számítógépek piacán nagyon komoly konkurenciaharcot folytat az IBM-mel, illetve a Hewlett-Packarddal, azonban a belépőszintű szerverek piacát továbbra is könnyedén képes uralni. Ez utóbbi piaci szegmensben a Sun Microsystems egyébként olyan rendszereket forgalmaz, melyeknek leginkább az Intel processzorokkal, illetve Windows operációs rendszerrel ellátott szerverekkel kell szembeszállniuk, és pontosan ilyen Sun szerver a most bejelentett V480 is.

A Sun Microsystems a közelmúltban számos olyan szervert bemutatott, melyekben az UltraSparc III processzorok kerültek fontos szerepbe, azonban az ugyancsak UltraSparc III chipekkel szerelt, négyprocesszoros Cherrystone rendszer megjelenésére egészen mostanáig várnunk kellett. Érdekesség, hogy amikor a Sun Microsystems több mint húsz hónappal ezelőtt bemutatta első UltraSparc III processzoros rendszereit, a cég képviselői azt nyilatkozták, hogy az UltraSparc processzorok kevesebb mint egy év alatt az egész Sun termékskálában megjelennek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!