Franczy

Az IBM Regatta szervere lehagyta a HP Superdome-ot

Az IBM képviselői a napokban büszkén adtak hírt arról, hogy a cég egyik nagy teljesítményű Unix szervere az egyik legalaposabb, kifejezetten high-end szerverek számára kifejlesztett sebességtesztben legyőzte a konkurens Hewlett-Packard hasonló kategóriás számítógépét. A Big Blue képviselői a bejelentés kapcsán természetesen konkrét adatokat is közöltek az ominózus teszt kapcsán, ezek szerint az IBM tavaly év végén bemutatott p690-es Regatta Unix szerver számítógépe a TPC-C nevet viselő professzionális sebességteszt szerint percenként nem kevesebb mint 403 ezer tranzakciót képes végrehajtani, miközben a Hewlett-Packard hasonló kategóriába tartozó Superdome számítógépe "csak" 389 ezer tranzakciót képes végrehajtani ugyanennyi idő alatt.

Habár a rendszerek valós körülmények közötti viselkedését olykor nem éppen hűen tükröző különböző sebesség- és teljesítménytesztek eredményeiben nem mindig lehet százszázalékosan megbízni, elmondható, hogy a felhasználók, vagyis a vásárlók a legtöbb esetben hisznek a különböző teszteredményeknek, és ez mind az asztali számítógépek, mind a high-end szerverek piacán hasonlóan működik. A Hewlett-Packard például állítólag éppen ezért több millió dollárt fordított a közelmúltban arra, hogy a cég rendszerei a lehető legjobban szerepeljenek az olyan tesztprogramokban, mint például a fentebb említett TPC-C. Mint ismeretes, a Hewlett-Packard high-end rendszerei a közelmúltban rendkívül gyengén szerepeltek a különböző tesztekben, amit a cég vezetői azzal magyaráztak, hogy szabotőrök tevékenykedtek a cégen belül.

Szakértők szerint egyébként nem szabad túl messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy az IBM rendszere most legyőzte a Hewlett-Packard rendszerét, ugyanis az IBM 32 processzoros Regatta szervere egy évvel később került forgalomba a Hewlett-Packard 64 processzoros Superdome számítógépénél, és könnyen lehet, hogy a Hewlett-Packard rövid időn belül piacra dob majd egy "Regatta-verő" új rendszert. Az említett professzionális tesztprogram szerint egyébként jelen pillanatban a Fujitsu Technology Solutions-féle PrimePower 2000-es szerver viszi el a pálmát, mely rendszer egyébként 128 processzort tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!