Franczy

Nagyteljesítményű pengeszerver az IBM-től

Különböző források szerint az IBM a napokban fogja lerántani a leplet vadonatúj nagyteljesítményű blade-, azaz pengeszerveréről, az IBM eServer BladeCenterről, melynek forgalmazása valamikor az idei év harmadik negyedévében kezdődik majd meg, ezenkívül pedig tudni lehet, hogy a Big Blue a közeljövőben több új adattároló bladeszervert is be kíván majd mutatni. Ezzel párhuzamosan az IBM be fogja jelenteni, hogy felbontja a nemrégiben az RLX Technologies-szel kötött szerződését, mely cégről röviden annyit érdemes tudni, hogy a tavalyi évben rendkívül fontos szerepet játszott abban, hogy a pengeszerverek világszerte ismert és elismert megoldásokká váljanak.

Az IBM eServer BladeCenter néven forgalmazni kívánt vadonatúj pengeszerverek egy-egy pengén két-két darab processzort tartalmaznak majd, mely processzorok már csak az eServer BladeCenter high-end mivolta miatt is Intel Xeon chipek lesznek. Különböző források szerint egyébként a Big Blue hamarosan még ennél is nagyobb teljesítményű bladeszervereket szeretne piacra dobni, ezen újdonságokban pedig már IA-64 architektúrájú Intel chipek, illetve IBM PowerPC processzorok kapnak majd helyet.
Klikk ide!
A pengeszerverek olyan kis helyfoglalású, azonban meglepően nagy teljesítményű számítógépek, melyek vázát egy olyan speciális rack-alapú rendszer jelenti, mely képes akár több tucat penge, azaz többek közt processzorokkal és memóriával szerelt lapos kártya befogadására. A rack-alapú rendszer biztosítja a pengék közös áramellátását, valamint lehetővé teszi, hogy amennyiben igény van rá, akkor a rendszer üzemeltetője bármikor behelyezzen még néhány pengét a rendszerbe, vagyis ily módon a pengeszerverek rendkívül könnyen skálázhatók. A pengeszerverek napjainkban világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami korántsem meglepő, ugyanis az ilyen újfajta szerverek egyrészt kevesebb helyet foglalnak, másrészt pedig kevesebb áramot fogyasztanak, mint normál társaik, vagyis üzemeltetésük jelentősen olcsóbb. A blade technológia révén egy korábban 80-100 szervert befogadó területen manapság akár már több száz darab szerver is elhelyezhető, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy a kevesebb hűtőventillátor miatt a blade szerverek sokkal halkabb működésre képesek, mint a hagyományos szerverek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #4
    nincs is benne videokártya...:D
  • Supergamer_real #2
    Na mi van mar?Mikor suti mar el valamelyik dilettans, hogy ezen milyen jol lehetne quakezni?