Franczy

IBM: csúcsprocesszor a középkategóriás szerverekben

Az IBM képviselői hétfőn bejelentették, hogy egy a cég által az eddigiekben kizárólagosan a high-end szerverekben használatos processzor a közeljövőben felbukkan az IBM úgymond másodvonalbeli szerver számítógépeiben is. Ezen utóbbi számítógépek nem mások, mint a Big Blue azon iSeries termékcsaládba tartozó szerverei, melyek az IBM OS/400-as operációs rendszerével vannak ellátva és korábban AS/400 típusjelzéssel rendelkeztek. Az IBM iSeries szerverei általában arról ismeretesek, hogy szorosan integrált szoftvereik révén elsősorban különböző e-commerce (elektronikus kereskedelem), raktárkészlet nyilvántartó és adatbáziskezelő feladatokra használják őket, valamint arról, hogy az esetükben használatos processzorok az eddigiekben csak hasonlatosak voltak azon chipekhez, melyeket az IBM a Unixos szerverei esetében használt.

Az IBM vadonatúj Power4 típusjelzésű processzora a tavalyi év végén a cég p690 típusú Regatta szerver számítógépeiben debütált, mely szerverek a Big Blue Unix operációs rendszerrel szerelt pSeries termékcsaládjának a csúcsán helyezkednek el. Az IBM nem titkoltan óriási reményeket fűz ezen új processzorához, így a cég vezetői többek közt abban bíznak, hogy az új Power4 chip nagy segítségére lehet az IBM-nek a többek közt a Sun Microsystems-szel és a Hewlett-Packarddal folytatott szerverpiaci csatában. A Power4 chipek egyébként elsősorban a tekintetben különböznek a hasonló kategóriájú konkurens chipektől, hogy két processzormag található meg bennük.

A mostani bejelentés után tehát már tudni lehet, hogy az IBM nemcsak a high-end kategóriás Regatta típusú szerver számítógépeiben kívánja kihasználni az új Power4 processzorokban rejlő kiváló lehetőségeket, hanem az i890 típusú iSeries szerverek esetében is. Az IBM i890-es szerverei maximálisan harminckét darab Power4 processzor befogadására képesek, teljesítményük pedig akár a duplája is lehet a korábban ebben a kategóriában csúcsot jelentő i840-es szerverek teljesítményének. Az IBM egyébként a Power4 processzorokban rejlő képességek tudatában nem állít kevesebbet, mint hogy a harminckét processzoros vadonatúj i890-es szerverek lényegében olyanok, mintha hatvannégy darab processzor rejtőzne bennük. Az IBM e tekintetben egyébként mindenképpen a konkurencia előtt jár, ugyanis a Hewlett-Packard, a Sun Microsystems, valamint az Intel várhatóan csak valamikor a jövő év folyamán, vagy még később kíván olyan chipeket piacra dobni, melyek egy helyett két processzormaggal rendelkeznek. Az IBM Power4 processzokkal szerelt i890-es szervereinek kezdőára egyébként 1,5 millió dollár körül alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!