Franczy

IBM mainframe és szerver tervek

Az IBM háza táján az elmúlt években bevett gyakorlatnak számított a nagyteljesítményű mainframe számítógépek esetében használatos technológiák más kategóriájú szerverekben történő meghonosítása, a legfrissebb, IBM-mel kapcsolatos híradások azonban már arról szólnak, hogy az IBM most épp ellenkezőleg kíván eljárni. Az armonki (New York) székhelyű számítógépgyártó a napokban ugyanis egy olyan új projektet indított, melynek keretein belül a cég zSeries termékcsaládjába tartozó mainframe számítógépei a közeljövőben alapos architekturális változtatásokon esnek át. Egész pontosan arról van szó, hogy az IBM zSeries mainframe számítógépekben a jövőben már ugyanolyan Power processzorokat fog alkalmazni a gyártó, mint amilyenek jelen pillanatban a jóval olcsóbb pSeries és iSeries szerver számítógépekben találhatók meg.

Szakértők szerint az IBM számára mindenképpen előnyös, hogy jövőben már a zSeries termékcsaládba tartozó mainframe számítógépekben is olyan processzorok kapnak helyet, mint amilyeneket a gyártó szerverei esetében széles körben alkalmaz, ugyanis ily módon egyrészt olcsóbbá válhatnak a cég mainframe rendszerei, másrészt pedig a kifejlesztésükhöz szükséges idő is jelentős mértékben csökkenhet.

"Az IBM történetében most először fordul elő az, hogy a cég négy nagyteljesítményű számítógép termékcsaládjából három azonos platformra épül, mely számtalan előnnyel jár" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az IBM egyik vezetője, majd hozzátette, hogy az IBM eddig mind a négy szerver termékcsaládja esetében külön hardver- és szoftvermérnök csapatokat foglalkoztatott, azonban ez hamarosan a múlté lesz, ugyanis a Big Blue mind hardver, mind szoftver fronton összevonásokat tervez. Habár az IBM konkrétan nem mondja ki, de szakértők szerint szinte bizonyosra vehető, hogy az IBM-nél történő termékskála összevonások jelentősebb munkaerő leépítésekkel fognak járni.

A cég képviselői elmondták, hogy az IBM gőzerővel azon munkálkodik, hogy az InfiBand névre keresztelt nagysebességű hálózati technológiát mihamarabb meghonosítsa a zSeries mainframe-ek, a pSeries és iSeries szerverek, valamint az Intel processzoros szerverek esetében, valamint immár azt is tudni lehet, hogy a Power6 processzor érkezése 2006-ban várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!