Franczy

A SiS és a VIA a grafikus megoldások piacán is nyomul

Az utóbbi időkben megszokhattuk, hogy amennyiben a grafikuschipek, illetve grafikuskártyák piaca került szóba, akkor lépten nyomon szinte csak az Nvidia, illetve az ATI Technologies nevébe botlottunk. Az eddig elsősorban alaplapi chipkészleteiről ismert tajvani VIA Technologies, illetve Silicon Integrated Systems (SiS) mostanság azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben már a különböző VIA, illetve SiS gyártmányú grafikus megoldásokról is sokat beszéljen a szakma.

A Silicon Integrated Systems például e hét elején kezdte meg a Xabre termékcsaládba tartozó vadonatúj grafikuskártyák forgalmazását, mely termékeket a gyártó elsősorban a belépőszintű, illetve középkategóriás grafikus megoldások piacára szán. A Xabre termékcsalád csúcsmodellje a keresztségben a Xabre 400 nevet kapta, és elsősorban 256 bites magjáról és AGP8x-os interfészéről híres. A kereskedelmi forgalomban várhatóan rövid időn belül felbukkanó Xabre 400-as kártyákon maximálisan 128 MB grafikusmemóriát találhatunk, mely DDR memóriák működési frekvenciája 500 MHz-ben (2 x 250 MHz) lesz maximálva, ami 8 GB/s-os memória sávszélességet eredményez. A SiS-féle Xabre termékcsalád másik két tagja a Xabre 200, illetve a Xabre 80, ezen grafikus megoldások azonban várhatóan korántsem kiugróan nagy teljesítményükről lesznek híresek, már csak azért sem, mert legtöbb változatukon csak normál SDR (Single Data Rate) memóriák kapnak helyet.


A másik tajvani mamutcég, a VIA Technologies ugyancsak nemrégiben kezdte meg a SavageXP grafikuschip gyártását, mely nem más, mint a cég hordozható számítógépekbe szánt mobil grafikuschipjének módosított változata. A SavageXP 128 bites, 183 MHz-es frekvencián ketyegő maggal rendelkezik, ezenkívül pedig maximálisan 64 MB DDR memóriát képes kezelni, maximális memória sávszélessége 5,8 GB/s. A SavageXP egyébként a fent említett SiS Xabre grafikuschipekhez hasonlóan teljeskörű DirectX 8.1 kompatibilitással rendelkezik, azonban esetében az AGP8x-os interfészt nyugodtan el lehet felejteni.

A SiS és a VIA tehát komoly erőkkel kívánja képviseltetni magát a grafikuskártyák piacán, az persze más kérdés, hogy a két tajvani cég mire lesz képes a két nagyágyú, az Nvidia és az ATI Technologies mellett. A SiS egyébként azzal reklámozza a Xabre 400-at, hogy az könnyedén maga mögé utasítja az Nvidia-féle GeForce4 MX460-at, illetve az ATI-féle Radeon 7500-at, a VIA pedig elsősorban a GeForce2 és a gyengébb GeForce4 MX-ek ellenfeléül szánja a SavageXP-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!