Csabi

Grafikus kártyák az NVIDIA új chipjeivel

A héten olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az NVIDIA a tervezetnél előbb fogja bemutatni a legújabb NV25 és NV17 kódnevű grafikus chipjeit. Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy a cég termékpalettája a két új chip miatt mind ár, mind teljesítmény szempontjából jelentősen átrendeződik. Így például a GeForce2 Ti lekerül majd a low-end piaci szegmensbe és az NV17 fogja átvenni a helyét. Sajnos az NV25-ről még csak nagyon keveset lehet tudni, annyi azonban biztos, hogy 0,13 mikronos gyártási technológiákkal fog készülni. A legfrissebb hírek szerint az NVIDIA az NV17-et már decemberben, míg az NV25-öt januárban fogja bemutatni.


A grafikus kártyákat gyártó cégek már nagyon várják, hogy bemutathassák azokat a termékeiket, amelyek az új NVIDIA chipekre épülnek. Természetesen ezen gyártók közé tartozik az ELSA is. A legfrissebb információk szerint a cég nagyon jól halad a legújabb, Synergy IV és Gloria IV nevű grafikus kártyáinak fejlesztésével.

A Synergy IV az NV17 chipre épül, és 64 megabájt memóriát tartalmaz. A kártya két változatban fog piacra kerülni. Az egyiken a chip 250 MHz-es, míg a memória 200 MHz-es frekvenciával működik majd. A másik típuson a chip és a memória órajele is 300 MHz lesz. A Synergy IV támogatja majd a TwinView technológiát, és két DVI kimenettel fog rendelkezni.

Az ELSA új, Gloria IV grafikus kártyája a csúcskategóriás termékek közé fog tartozni, és kifejezetten professzionális alkalmazásokhoz készül majd. A kártya az NV25 chipre fog épülni, és 128 MB DDR SDRAM memória lesz megtalálható rajta. A Gloria IV is kétféle verzióban kerül piacra. Az egyiken a chip 275 MHz-es, míg a memória 250 MHz-es frekvenciával fog működni. A másik változaton a chip órajele 300 MHz, míg a memóriáé 330 MHz lesz. A Gloria IV is támogatja majd a kétmonitoros rendszerek kialakítását.

Azt egyelőre még nem lehet biztosan tudni, hogy az új grafikus kártyák mikor kerülnek majd piacra, de valószínűleg néhány már a jövő év elején elérhetővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • StarFist #9
    A Prohardver oldalán volt némi infó az NV17-ről, ott GF3MX-ként aposztrofálták. A lényeg, hogy kétfajta memóriát támogat 128 bites (300 MHz) SDR-SDRAM vagy 64 bites (400 MHz) DDR-SDRAM. No comment. Ugyanaz a magja, mint a GF3-nak, csak memó sávszélesség tekintetében lesz kiherélve, de ott nagyon. Nem értem, hogy a Ti200 árnyékában melyik piaci szegmest kívánta vele megcélozni a vidia. Ez a GPU (NV17) irodai gépbe túl erős, játékgépbe túl gyenge (az AquaNox, az U2 és persze a Doom3 árnyákában) vagy éppen csak megüti majd a mércét.
  • marque #7
    Nyilván a napjainktól kezdődően megjelenő játékok..
  • braindance #1
    "Sajnos az NV25-ről még csak nagyon keveset lehet tudni..."

    Nekem úgy tűnik, az NV17-ről se tudunk sokkal többet...