Franczy

Számos VIA újdonság a Computex 2002 kiállításon

Az elsősorban különböző alaplapi chipkészleteiről ismert VIA Technologies a hazájában megrendezett Computex 2002 számítástechnikai szakkiállításon számos újdonságot jelentett be, így többek közt lehullott a lepel néhány új VIA gyártmányú chipsetről, grafikuschipről, DVD chipről, audio megoldásról és egy processzorról is.

Kezdjük is talán rögtön ez utóbbival, ugyanis a cég tartotta magát az elmúlt héten tett ígéreteihez, és a Computexen bemutatta a belépőszintű személyi számítógépek piacára pozícionált, kereken 1 GHz-es működési frekvenciával rendelkező C3-as processzorát, melyben egyébként 128 KB L1 cache, valamint 64 KB másodszintű gyorsítótár található. A VIA Technologies C3-as processzorai sohasem nagy teljesítményfelvételükről voltak híresek, és nincs ez másképp a most debütált, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő chip esetében sem, ugyanis az 1 GHz-es C3-as chip teljesítményfelvétele mindössze 5,7 W. A Socket 370-es tokozással rendelkező új VIA processzorról röviden még annyit érdemes tudni, hogy 100, illetve 133 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező változatokban készül, valamint hogy MMX, illetve 3DNow! támogatással rendelkezik.

Grafikuschip frontvonalon a VIA Technologies kapcsán mindenképpen említést kell tennünk a céghez tartozó S3 Graphics által most bejelentett vadonatúj AlphaCrome nevezetű grafikus processzorokról, melyekről jelen pillanatban még nem lehet túl sokat tudni, mindenesetre a cég képviselőinek ígérete szerint a 128 bites DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriatámogatással rendelkező grafikuschip mind 2D-ben, mind 3D-ben kiválóan fog teljesíteni. A VIA Technologies képviselői az AlphaCrome-mal párhuzamosan bejelentették a VIA Apollo CLE266 típusjelzésű DVD chipsetet, melyet a cég mérnökei kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy MPEG-2 dekódolás közben a lehető legjobban teljesítsen. A VIA Technologies ezenkívül a VIA Envy24HT típusjelzésű, személyi számítógépekbe szánt nagy teljesítményű audio kontrollerről is a Computex 2002 szakkiállítás keretein belül rántotta le a leplet. Ezen új audio megoldásról jelen pillanatban ugyancsak elég keveset lehet tudni, annyi azonban bizonyos, hogy egy a VIA Technologies által 2000-ben felvásárolt cég, az ICEnsemlbe különböző technológiai fejlesztéseire épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!